A kezes otthonába kerülhet a hitel

Túl későn értesítik a végrehajtók a kezeseket arról, hogy nem fizeti a kölcsönt az adós, akiért garanciát vállaltak. Mivel néhány tízezer forintos tartozást is rá lehet terhelni az ingatlanokra, akár a kezes lakása is rámehet a szívességre. A bűnözőket csak az internetes árverések kötelezővé tételével lehet elűzni a piacról.

Munkatársunktól
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszoké lehet a Volksbank. Orosz kézbe kerülhetnek az osztrák Volksbank leánycégei, köztük a bankcsoport hazánkban működő pénzintézete is. Az orosz állami Szberbank ugyanis a kilenc kelet-európai államban, köztük Magyarországon jelenlévő Volksbank International megvásárlását készíti elő – közölte a távirati iroda. A Vedomosztyi nevű orosz lap szerint a döntés már a közeljövőben megszülethet, mert az orosz állami bank a legfőbb pályázó, a tárgyalások befejezésükhöz közelednek, és a Szberbank igazgatótanácsa már megvitatta az ügyet. A Volksbank International Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában összesen 573 fiókkal rendelkezik, vagyona 13,7 milliárd euró. Az orosz bank egyelőre a Volksbank International 51 százalékát szándékozik megvenni, ez azonban csak az első lépés, a Szberbank később az egész pénzintézet megvásárlását tervezi.


Néhány tízezer forintos tartozásra is rámehet az adósok otthona a jelenlegi végrehajtási gyakorlat hibái miatt – állítja Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke. A helyes eljárás az lenne, ha a tartozásra először csak figyelmeztetnék az ügyfelet, majd amikor az többszöri felszólításra sem rendezi az adósságát, meg kellene próbálni a jövedelméből lefaragni a szükséges összeget. Amenynyiben ez nem lehetséges, az ingóságaiból kellene előteremteniük a hitelezőknek a hiányzó pénzt. Végül, ha ez sem sikerül, csak akkor terhelhetnék az ingatlanra az adósságot. A végrehajtói szakma ezt nevezi a fokozatosság elvének. – Manapság azonban előfordul, hogy egy-egy lépés kimarad, így nagyon hamar, és viszonylag kis összegek miatt is veszélybe kerülhet a családok otthona – közölte Barabás Gyula. A végrehajtás alá került ingatlanon lévő lakáskölcsönt ugyanis azonnal felmondja a hitelező pénzintézet, hiába fizeti rendesen a törlesztőrészleteket az adós.
A szakember szerint különösen komoly veszély leselkedhet azokra, akik kezességet vállaltak mások hiteléért. Ők ugyanis túl későn értesülnek arról, hogy az adós fizetési késedelembe esett. Gyakran akkor szereznek tudomást a bajról, amikor már bedőlt a hitel, és arra kapnak felszólítást, hogy egyszerre fizessék ki a tartozást. Mivel a kezesek többségének nincs elég pénze az elmaradások rendezésére, a végrehajtók akár az ingatlanjaikra is ráterhelhetik a tartozást. Amennyiben ez megtörténik, a kezes saját otthona is veszélybe kerülhet, mivel a finanszírozó bank is felmondja a kölcsönszerződést.
Barabás Gyula szerint már a végrehajtói szakmán belül is van olyan csoport, amelyik a visszásságok megszüntetésén dolgozik, és egy javaslatcsomag elkészítésével igyekszik megszüntetni ezeket. Ők arra hívták fel a figyelmet, hogy amíg léteznek olyan árverések, amelyek nem az interneten zajlanak, addig az összejátszás lehetősége is fennáll. Jelenleg ugyanis az egymást jól ismerő bűnözők megegyeznek arról, hogy ki mennyiért vásárolja meg az árverezésen kínált ingatlant, a nyertes pedig fizet a többieknek azért, hogy ők ne licitáljanak. Természetesen ilyen esetekben a lakások a lehető legalacsonyabb áron találnak gazdára. – Az adóhivatal által működtetett elektronikus árverezési felületen ilyen összejátszás már nem fordulhat elő – jegyezte meg Barabás Gyula. A végrehajtók szerint azon a gyakorlaton is változtatni kellene, hogy a lakások az árveréseken akár a piaci ár hetven százalékáért is gazdára találhatnak. Sőt, a lakott ingatlanok még ennél olcsóbban is tulajdonost cserélhetnek. Javaslatuk szerint az alsó értékhatárt 80 százalékban kellene meghúzni.
A végrehajtói csoport javaslatai közül várhatóan az váltja majd ki a legnagyobb ellenállást a szakmai körökből, amelyik szabad végrehajtó-választást tenne lehetővé a jelenleg érvényben lévő regionális beosztáson alapuló rendszerrel szemben. – Ráadásul az elképzelések arról szólnak, hogy a végrehajtói állásokat azok előtt is megnyitnák, akik letesznek a jogi végzettségük mellé egy végrehajtói szakvizsgát – közölte Barabás Gyula. A végrehajtói költségek lefaragása szintén napirenden van. Jelenleg ugyanis a tartozásnak akár hat százalékát is elérheti ez az összeg. – Egyáltalán nem véletlen, hogy a bankok is igyekeznek kikerülni ezeket az eljárásokat, mivel rengeteg pénzbe kerülnek, és a megtérülésük is elég alacsony – közölte a hitelszövetség elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.