A magyarok Harist adták Rohácért

Rendőr-diplomáciai sikernek értékelték a lapunk által megkérdezett, nevük elhallgatását kérő főtisztek, hogy Szlovákia várhatóan kiadja hazánknak Jozef Rohácot, akit a magyar bűnüldöző szervek Fenyő János médiavállalkozó 1998. február 11-i meggyilkolása miatt gyanúsítottként hallgatnának ki.

Swendt Pál
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forrásaink szerint az elmúlt években – a két ország viszonyához hasonlóan – a rendőri szervek között sem volt zavarmentes az együttműködés. Ám ennek már vége. Az Országos Rendőr-főkapitányság hírzárlatot rendelt el, de – ahogy erre utalások jelentek meg – a nyilatkozók szerint nem véletlen egybeesés, hogy hazánk is átadott egy, a szlovákok által kért bűnözőt.

*

Miközben ugyanis a magyar elfogatóparancs alapján Léván őrizetbe vették Rohácot, a rendőrség átadta északi szomszédjának a szlovák alvilágban Turek néven ismert Haris Sándort.
A fogolycsere Harishoz köthető részéről Szlovákiában kevés információ látott napvilágot, azonban a lapunknak válaszoló főtisztek szerint az ottani börtönöket is megjárt Turektől a helyi alvilág leszámolásos és egyéb bűncselekményeiről várhatnak válaszokat a szomszédos hatóságok. A magyar kiadatási kérelem a Fenyő-gyilkosság fővárosi helyszínén talált, a merénylő által eldobott sapkából nyert, a gyilkos fegyveren is azonosított és a Roháctól vett genetikai minta egyezésén alapul. A Nyitra Megyei Bíróság úgy döntött, hogy Rohácot kiadják hazánknak, ám a Patkány becenéven ismert férfi fellebbezett, ezért a végső szót a Szlovák Legfelső Bíróság mondja ki. Ügyvédje szerint a gyanú gyenge lábakon áll, mert a DNS-minta, amit a két évig Magyarországon előzetes letartóztatásban lévő védencétől vettek, még nem bizonyítja, hogy ügyfele ölte meg a vállalkozót. A férfit várhatóan a gyilkosság bűnsegédjeként gyanúsítják meg. De Rohác a titkosszolgálatokhoz is kapcsolódó múltja miatt a – tévesen vádalkunak nevezett – nyomozási alku pozíciójában lehet, s akár büntetlenül megúszhatja az eljárást, ha felfedi a megbízó személyét, s vallomásával segíti egyéb ügyek megoldását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.