A miniszterelnöknek nem tetszett a tervezet

Információink szerint Orbán Viktor miniszterelnök keményen kritizálta a Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár nevével fémjelzett felsőoktatási törvény átdolgozott koncepcióját a szerdai kormányülésen. A miniszterelnök két hetet adott államtitkárának arra, hogy új koncepciót alkosson. Az új jogszabály emiatt várhatóan több hónapot csúszik majd.

2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszasan kritizálta Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülésen az új felsőoktatási törvény átdolgozott koncepcióját, amelyet azért terjesztettek a kabinet elé, hogy a kormány támogatásával megkapják a jóváhagyást a törvényjavaslat kodifikálására – tudtuk meg. Információink szerint a miniszterelnök azt kifogásolta, hogy alig történt valami változtatás a szövegen a koncepció eredeti verziójához képest, amelyet korábban több szakmai szervezet és a kormánypárti politikus is elfogadhatatlannak tartott. Orbán Viktor hiányolta a háttérszámításokat, és felrótta, hogy tíz hónapnyi kormányzás után ennél már jóval előrébb kellene tartani. Visszautasította a törvénynek azt az alapvetését, hogy a felsőoktatás közszolgálat, szerinte az jórészt piaci alapon működik. Úgy tudjuk: a miniszterelnök sérelmezte, hogy a tervezet nem hoz nagy változásokat, a kisebb módosításai azonban szinte az oktatás összes szereplőjét a kormányra haragítják. Hozzátette: a tervezet nem foglalkozik azzal a súlyos problémával sem, hogy a hallgatói létszám folyamatos csökkenése miatt nem tartható fenn a jelenlegi felsőoktatási intézményrendszer.
Orbán két hetet adott arra, hogy Hoffmann Rózsa új koncepciót – mások szerint egy erősen módosított tervezetet – dolgozzon ki. Értesüléseink szerint a szerdai kudarccal eldőlt, mégsem lesz májusban új felsőoktatási törvényünk. Az új menetrend szerint májusban tárgyalja majd a kormány az új koncepciót, de a kodifikált javaslat csak szeptemberben kerül a parlament elé.
A Stop.hu internetes portál információi szerint az anyag maximálta volna, hányan tanulhatnak fizetős képzésen. Szerintük az például Gál András Leventének, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának javaslatára került bele a koncepcióba, hogy államosítsák az egyetemi menzákat, illetve a felsőoktatási intézményekben lévő büféket.
Az új felsőoktatási törvény koncepcióját először tavaly novemberben hozta nyilvánosságra az oktatási államtitkárság, ám azt több szakmai szervezet és kormánypárti szakpolitikus is keményen bírálta. A tervezetet ezután áprilisra kellett volna átdolgozni úgy, hogy arra a kormány áldását adja, és a kodifikált törvényjavaslat májusban a parlament elé kerülhessen. Most két hetet kapott Hoffmann Rózsa arra, hogy harmadik nekifutásra a miniszterelnöknek megfelelő anyagot tegyen le az asztalra. Úgy tudjuk: tegnap válságértekezletet tartottak a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban a további lépésekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.