„A nyomor a fő veszély”

Munkatársunktól
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon nem az antiszemitizmus, még csak nem is a cigányellenesség a fő veszély, hanem a nyomor – nyilatkozta a Heti Válasznak adott interjújában Hegedűs Zsuzsa. Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója kifejtette, amikor egy országban nő a leszakadás, az elkeseredés, mindenhol keresni kezdik a bűnbakot. – Ebből általában kettő van: fent a zsidó, lent a cigány, arab, néger, idegen – tette hozzá. A szociológus megjegyezte, az országban hárommillió ember önhibáján kívül szegényedett el, mégis azt látják, hogy Budapesten a homoszexuálisok jogaiért és az antiszemitizmus ellen küzdenek. Úgy vélte, ha éhséglázadások törnének ki az országban, a szélsőjobb venné át a hatalmat. Hegedűs Zsuzsa egyébként zsidónak, kozmopolitának és zöldbal értelmiséginek tartja magát, ám nem retteg attól, hogy a holokauszt újra megtörténik.
– Inkább megteszek mindent, hogy ne legyen így. Ehhez nem antiszemitizmust kell kiabálni, hanem a társadalmi feszültségeket kell csökkenteni – vélekedett. Úgy fogalmazott, „ha a jómódú, zsidó identitású budapesti emberek méltóztatnának” elmenni a kistérségekbe, megértenék, hogy a faji diszkrimináció nem a tüntetéseken dől el, hanem ott. Heller Ágnes filozófus véleményére – aki szerint fasizmus készül, és a Fidesz azért támadja őt, mert zsidó – úgy reagált: Franciaországban jelenleg a szélsőjobboldali Marine Le Pen nyerne az elnökválasztáson, ám ettől még senki nem beszél fasizmusról. Hozzátette: a kormánypártban az antiszemitizmus a legtiltottabb dolgok közé tartozik.
Beszélt arról is, hogy hazánkban csaknem kétmillió 18 éven aluli közül minden negyedik hátrányos helyzetű. Ezért alapítványa, a Minden Gyermek Lakjon Jól célja, hogy idén a 47 leghátrányosabb kistérségben élő, halmozottan hátrányos helyzetű családok legtöbbjének élelmiszercsomagok helyett vetőmagot és kisállatot adományozzanak. Remélik, hogy ezzel a lopások száma is viszszaszorul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.