A Sahtar és a harmadik kalap

Ballai Attila
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félő, hogy a Vasas úgy fejezi be a férfi vízilabda Euroliga második csoportkörét, mint az Eger az elsőt. Pont nélkül. Vagy picit jobb esetben úgy, mint a Szeged. Nyeretlenül. Bár a piros-kékek legalább bejutottak a legjobb nyolc közé, ahol négy fordulóban négyszer kaptak ki, legutóbb szerda éjjel a Komjádi uszodában 9-7-re a Pro Reccótól. Az olaszok félidőben 7-3-ra, a harmadik negyed végén 9-5-re vezettek – ekkor emberhátrányban Kiss Gergely jól blokkolt a rövid saroknál, majd öklét rázva ünnepelt. A mérkőzés után fel is vetettük neki: egyfelől tényleg dicséretes, hogy a háromszoros olimpiai bajnokot még az ilyen apró részsiker is tűzbe hozza, másrészt el kell fogadnunk, hogy emblematikus sportágunkban újabban ennyi öröm jut nekünk? A balkezes klasszis kendőzetlen és elgondolkodtató választ adott:
– Tulajdonképpen mi is Barcelona–Sahtar Doneck mérkőzést játszottunk. Az ellenfél költségvetése a miénknek a hatszorosa, a kerete tele van világklasszissal. Ha csak a három magyar (Benedek Tibor, Kásás Tamás, Madaras Norbert – a szerk.) nálunk lenne, mi vernénk meg őket, de jelen helyzetünkben örülök neki, ha sikerül végrehajtanunk, amit megbeszéltünk, akár egy akció kivédekezését is, amivel egy-két gólosra csökkentjük a különbséget. Hiába vagyok háromszoros olimpiai bajnok, az ilyen szituációkban sem engedhetek ki, csak így tudok majd a válogatottban is a horvátok vagy a szerbek ellen maximumot adni.
Jogos. Ám Kiss Gergő hasonlatánál maradva, nem véletlen, hogy a futballban a spanyolok nyerték a legutóbbi Eb-t és vb-t, nem az ukránok. Igaz, a mieink a közeljövőben egymás között pólóznak, ma ugyanis megkezdődik az ob I-es felsőházi playoff. Ellentétben az előző években bevált elődöntős szisztémával, az idén négyes körmérkőzés zajlik, és nem törlődtek az alapszakasz eredményei, így az Eger 68, a Szeged és a Vasas 61, a Honvéd 58 ponttal rajtol. Ma Eger–Honvéd, holnap Szeged– Vasas a párosítás, ez a szakasz május 11-én zárul, a szimpla oda-vissza vágós finálé és a bronzmeccs időpontja pedig május 14. és május 17. A Vasas mellett a nyáron roppantul megerősített, négy olimpiai bajnokkal felálló – és a kontinentális porondon leülő – Eger számára létkérdés a kiugró szereplés; legalábbis az önbecsülés, a szponzorok és a szurkolók miatt, mert egyébként, ahogyan az idei Euroliga is mutatja, a magyar bajnokság manapság sajnos helyi értékű csatározás.
A péntek azonban tartogat még egy nemzetközi szintű pólóseseményt is: kisorsolják a júliusi sanghaji vb csoportbeosztását. A tizenhatos mezőnyt négy négyes csoportba rendezik, a magyar válogatottat a kiemeléskor a harmadik kalapba süllyesztették. Bár együttesünk a két legutóbbi világversenyen alulteljesített – a 2009-es vb-n 5., a 2010-es Eb-n 4. lett –, nyilván nem a 9–12. között van a reális helye; csakhogy a „vizes” szövetség, a FINA a látszat szerint bünteti csapatunkat. Amely ad is erre némi okot vagy ürügyet, mert a két olimpia közti periódust Kemény Dénes szövetségi kapitány felkészülési időszaknak tekinti, így sem a legutóbbi Világkupában, sem a Világligában nem indította el együttesét. Viszont e két torna szolgált alapul eme kiemeléshez, 1. kalap: Szerbia, Horvátország, Spanyolország, Egyesült Államok; 2.: Montenegró, Románia, Kanada, Olaszország; 3.: Magyarország, Brazília, Németország, Ausztrália; 4.: Dél-Afrika, Kazahsztán, Japán, Kína.
Innen kell elindulni felfelé. Mindenesetre egyszerűbb a magyar válogatottnak a harmadik kalapból a vb-dobogóra emelkedni, mint a Sahtar Donecknek Barcelonává válni. Legyen szó futballról vagy vízilabdáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.