A székhez szegező mecseki hiphop

A Pécsi hangzás koncertsorozat zárásaként csütörtökön a tízéves Zagastic és a Zuboly után a Punnany Massif Orchestra is nagyszabású akusztikus-eklektikus koncertet adott a Kodály Konferencia- és Koncertközpontban. Minőségi fúziós hiphop a Mecsekaljáról.

Makrai Sonja
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szokatlan a Punnany Massiftól, hogy akusztikus műsorral rukkol elő; épp egy éve a Petőfi rádió-MR2 Akusztik koncertsorozatának vendégei voltak. Már akkor bebizonyosodott, hogy a fiúk jól egyensúlyoznak a zenei határvonalak között, a hiphopritmusok közé fűzött népzenei és cigány- dallamok ebben a formában még hangsúlyosabbá válnak, miközben a rapszövegek és a dubstep hangzás is simulékonyabb lesz.
Most a Pécsi Kodály Konferencia- és Koncertközpontban kaptak újabb lehetőséget, hogy megnyerjék maguknak nemcsak a törzsközönségüket, de az érdeklődő kívülállókat is. Nem aprózták el, nagy dobással készültek. A zenekar a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium Vegyeskarával, fúvós- és vonósszekcióval egészült ki, a dalok alatt a Gandhi Gimnázium Hagyományőrző Táncegyüttese, az Enemy Squad/Freaks breaktánc-csapata és magyar népi táncosok léptek színpadra, Köles Ferenc színművész slam poetry performansza pedig keret adott a produkciónak.
A repertoár a legmeghatározóbb Punnany-számokból épült fel, csakhogy azokat tökéletesen áthangszerelték. Bizsergés, frissesség, lüktetés – az elmaradhatatlan Pécs-himnusz, a tavalyi év sikerszáma a Telik, a Magány, a Nincsen zsé, a Tisztelet, a Más szemmel kórusaláfestéssel, különböző hangszeres szekciókkal kiegészülve még ütősebbé vált.
A fiúknak egyetlen napjuk volt, hogy műsorukat kipróbálják a Kodály-központban, ennek fényében pedig a hangzásbeli problémák – a kórus belépései elvesztek a térben, a rapszövegek is sokszor érthetetlenek voltak – végképp lényegtelenné váltak. A néző csak odaszegeződött a székhez, lábával ütötte a ritmust, mormolta a szöveget és engedte, hogy a dalok magukkal ragadják.
Kár, hogy olyan hirtelen vége szakadt. Respekt a műfajnak, respekt a fiúknak.
(Pécsi hangzás. Punnany Massif Orchestra akusztik koncert. Kodály Konferencia- és Koncertközpont, Pécs, április 13.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.