Afganisztán forrong

Hírösszefoglaló
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb erőszakos tüntetések robbantak ki vasárnap a dél-afganisztáni Kandahár tartományban, illetve a keleten fekvő Dzsalálábádban az egyesült államokbeli Korán-égetés miatt; helyi illetékesek szerint a rendbontásokban egy ember meghalt, 16-an megsebesültek. A kelet-afganisztáni Dzsalálábád tüntetése békés volt, de szemtanúk szerint a tiltakozók három órán át lezárva tartottak egy főutat a városban, Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak, és távozásra szólították fel az amerikai csapatokat. Kandahárban immár harmadik napja tartanak az erőszakos tiltakozások. Szombaton legalább kilenc ember meghalt, több mint 80 pedig megsebesült, miután zavargásba torkollott egy tüntetés.
A zavargásokat Terry Jones amerikai keresztény lelkipásztor tette váltotta ki. Jones tavaly a nemzetközi tiltakozás hatására elállt a Korán égetésétől, de az idén március 20-án hívei előtt mégis tűzbe vetette a muzulmánok szent könyvének egy példányát – írta az MTI. A Dove World Outreach Center nevű újkeresztény kisegyház honlapján közzétették, hogy március 20. a Korán bírálatának napja lesz, majd bejelentették, hogy a könyvet „bűnösnek találták, és tűzre vetették”. Hamid Karzai afgán elnök azt követelte az amerikai kongresszustól, hogy ítéljék el a Korán elégetését.
Az ENSZ nem hagyja el Afganisztánt a pénteki mazari-sarifi támadás miatt, amelyben feltehetőleg tüntetők közé vegyült lázadók meggyilkolták a világszervezet hét külföldi alkalmazottját – jelentette ki szombat esti sajtóértekezletén Stiffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja. Barack Obama amerikai elnök szélsőségesen intoleránsnak és fanatikusnak nevezte szombat este kiadott közleményében mindenféle szent könyv meggyalázását, és vérlázítónak azt, hogy egy ilyen tettre válaszul ártatlan embereket gyilkoljon meg bárki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.