Ágyút találtak egy soproni ház udvarán

Több száz éleslőszert, számos, feltehetőleg hatástalanított fegyvert, gránátokat találtak két gyűjtőnél a hét végén a soproni rendőrök. Egyikük ellen fegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt indítottak büntetőeljárást, a fegyvereket szakértők vizsgálják.

2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lőfegyverekre, közöttük egy ágyúra és lőszerekre bukkantak a rendőrök Győr-Moson-Sopron megyében szombaton – adta hírül a Nyugatmagyar.hu. – A Nemzeti Nyomozó Irodához érkezett bejelentés alapján közúti ellenőrzést tartottak Fertőendréd közelében. A rendőrök reggel hat óra előtt állítottak meg egy Suzuki típusú személygépkocsit, amelyben egy soproni és egy fertőszéplaki férfi utazott – tájékoztatta lapunkat Kocsis Tünde, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Elmondta: a járműben fegyvereket, közöttük tőröket, lőfegyvereket, katonai relikviákat és száz darab éleslőszert találtak. A férfiak azt állították: gyűjtők, és Budapestre, egy katonai kiállításra tartanak. Az elsődleges szakértői vélemény szerint a fegyverek többségét hatástalanították.
Az autó ellenőrzését házkutatások követték. A soproni férfinél számos lőfegyver került elő, ezekről a hatástalanságukat igazoló iratot is bemutatta. Az udvarán egy hatástalanított ágyút tartott, amihez szintén volt engedélye. A fertőszéplaki férfi otthonában a rendőrök 550 darab éleslőszerre, kézi- és puskagránátokra bukkantak. Utóbbiakat tűzszerészek vitték magukkal, szakértők állapítják meg, hogy hatástalanították-e ezeket vagy sem.
A rendőrség a fegyvereket lefoglalta, a soproni rendőr-főkapitányság lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés gyanújával indított büntetőeljárást a fertőszéplaki férfi ellen. Soproni társát tanúként hallgatták meg. A nyomozás tárgya jelenleg az autóban talált száz, illetve a fertőszéplaki férfi lakásán előkerült 550 éleslőszer.
Mint arról beszámoltunk, március elején Zalaegerszeg botfai részén egy világháborús fegyvereket gyűjtő férfi életét vesztette, amikor szét akart vágni egy gránátot, és az felrobbant. A férfi 19 éves fia súlyos égési sérüléseket szenvedett. A tragédia után a Zala megyei kormánymegbízott azt javasolta, módosítsák a törvényt oly módon, hogy az írjon elő feljelentési kötelezettséget annak, aki robbanóanyaggal vagy robbanószerrel való visszaélésről szerez tudomást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.