Államcsőddel fenyeget a holokausztper

Leghamarabb egy hónap múlva dől el, hogy jogosult-e a chicagói bíróság a holokauszt-túlélők és rokonaik egy csoportja által több magyar bank ellen tavaly előterjesztett kereset elbírálására.

Győr Ágnes
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB jogi védekezésre kifizetett költségei már március végén meghaladták a százharmincmillió forintot. A többi érintett hazai pénzintézet mindent megtesz azért, hogy a bíróság végül visszadobja a keresetet. A felperesek az 1944-es árfolyamon számolt kétmilliárd dollár vagyoni kár és a kamatok megtérítésére tartanak igényt. Ez a mai értékén kamatokkal együtt meghaladja a 13 834 milliárd forintot. Egy elmarasztaló ítélet megroppantaná a magyar állam költségvetését, és hosszú időre ellehetetlenítené hazánk gazdaságát. Gyűjtőperről lévén szó, a jövőben további sok tízezer, a holokausztban vagyonát veszített család értékeit követelhetik vissza a bankoktól.
Bővebben a 17. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.