ANNO

Pethő Tibor
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

68 éve
Modern irodalmi közhelyek
A legkiáltóbb közhely kétségtelenül a vezérigazgató és a gépírólány szerelme. Ennek másik alakja: a szegény kis bankhivatalnok és a vezér leányának szerelme. Amely, mint tudjuk, házassággal és a szegény, de tehetséges ifjú igazgatói kinevezésével végződik. Elég gyakran találkozunk azzal a témával is, hogy a nő dolgozik, a férfi állás nélkül van, tehát a nő tartja el a férfit. Ezek az írásművek rendszerint azzal a bölcs megoldással fejeződnek be, hogy a férfi állást szerez, a nő pedig visszatér illő helyére, a konyhába.
Az orvosregények tömegére gondolva szinte hihetetlen, hogy ez a járvány 10-12 évvel ezelőtt kezdődött. Melyik visszatérő motívumát unjuk legjobban? Talán azt, amikor az orvost hiába várja estélyi ruhás menyaszszonya, mert éppen most hoztak be új, lehetőleg koldusszegény beteget.
Van egy ismerősöm, magyar származású, Amerikában élő színpadi és könyvkiadó. A háború előtt majdnem minden évben ellátogatott Budapestre, és hozta a hírt a magyar íróknak: mi az, amit a külföld keres. Ilyeneket szokott mondani: „Mulatságos, enyhén frivol darabot tudnék legjobban elhelyezni, emigráns oroszok között játszódjék, azt most szeretik odakint.” Vagy: „Anyai szeretet! Olyan regényt írjon, amelyben az anyai szeretet dominál. Például ugyanaz a férfi udvarol anyának és leányának, az anya érzi, hogy ez az utolsó sansz az életében, de félreáll, legjobb, ha öngyilkos lesz.” Néha három-négy írónál rendelt regényt vagy darabot ugyanarra a klisére.
1943. április 3., szombat

60 éve
Új regény
Zápotoczky csehszlovák miniszterelnök új regényt írt, amelynek címe: Vörös fények Kladno egén. A regény a kladnói bányászok küzdelmeivel foglalkozik. Ez Zápotoczky miniszterelnök harmadik szépirodalmi műve.
1951. április 4. szerda
A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.