Az év végén tárgyalják Tobin ügyét?

Győr Ágnes
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem kérte az ír igazságügyi tárca Ciaran Tobin átadási perének gyorsított eljárásban való tárgyalását az ír legfelső bíróságon – mondta lapunknak Gerry Curran, a bíróság sajtóreferense. Szerinte alapesetben három évig is elhúzódhat egy-egy ilyen ügy. Gareth Robinson, átadási ügyekben járatos jogász úgy vélte, hogy az ír gázolóként elhíresült férfi perére nagy nemzetközi figyelem összpontosul, ezért feltehetőleg kiemelt fontosságú esetként kezelik majd az ügyet. – Valószínűleg októberre vagy novemberre tűzhetik ki a tárgyalást – tette hozzá.
Ismeretes, Tobin Magyarországon az Irish Life biztosítótársaság vezető beosztású alkalmazottjaként dolgozott, amikor Leányfalun 2000. április 9-én nyolcvan kilométeres sebességgel haladva halálra gázolt két kisgyermeket. A magyar bíróság az üzletembert 2002-ben három év fogházra ítélte, amelyből leghamarabb 18 hónap után kerülhetne szabadlábra. A büntetés végrehajtását azonban nem kezdte meg a terhelt, mivel időközben, óvadék ellenében elhagyta az országot.
A magyar bíróság európai elfogatóparancs alapján először 2004-ben kérte a férfi átadását, de azt az akkor hatályos ír jogszabályok szerint 2007-ben elutasították. Miután az ír törvények megváltoztak, újból az átadásáért folyamodott a magyar hatóság. Az idén februárban az ír felső bíróság úgy határozott, nincsen oka annak, hogy ne teljesítsék a jogsegély kérelmet. Tobin védői megfellebbezték a döntést.
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a közelmúltban levelet írt Alan Shatter ír kollégájának. Kifejtette: bár tisztában van az ír bíróságok függetlenségével, egyre sürgetőbb, hogy ez az ügy minél hamarabb megoldódjon, és ne árnyékolja be a két ország közötti együttműködést. – Alan Shatter válasza még nem érkezett meg – erősítette meg lapunknak Juhász Rita, a tárca sajtófőnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.