Dacára a csökkenő keresletnek és a hazai sertéságazatot érintő problémáknak, nem enged a prémium minőségből a Pick Szeged Zrt. – hangzott el a Bonafarm-csoport tagjának gyárbemutatóval öszszekötött szegedi sajtótájékoztatóján. A hazai húspiacot már évek óta csökkenő fogyasztás jellemzi, azonban a Pick értékesítésében a visszaesés csak a tavalyi év második negyedében vált jelentősebbé. Az úgynevezett szárazáruk – például kolbász, szalámi – iránti kereslet 8-10 százalékkal csökkent, de visszaesett a felvágottak fogyasztása is.
– Minőséget is elő lehet állítani nagyban, s ezt szerettük volna bemutatni a gyárlátogatással – vázolta a cégcsoport filozófiáját Éder Tamás vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója. Mint mondta, ez nem könnyű, hiszen az elmúl évtizedben a húspiac struktúrája átalakult. Csökkent a szárazáruk iránti kereslet és növekedett az olcsóbb vörös húsok iránti érdeklődés. Ráadásul az elmúlt években az import erősödése nem minőségi, hanem árversenyt hozott. A külföldi versenytársak messze alulárazták magukat a magyar termékekhez képest, a hazai élelmiszergyártók jelentős része pedig úgy reagált erre, hogy azonnal beszállt a minőségrontó árversenybe.
Éder Tamás szerint az elmúlt egy évben lezajlott takarmányár-emelkedés nem egyszeri elmozdulás volt, a magas árak feltételezhetőleg fennmaradnak. Úgy vélte, hogy az állattenyésztés a közeljövőben sem lesz alacsony költségekkel jellemezhető tevékenység, az élő állat ára egy darabig még emelkedni fog, s egészen biztos, hogy már nem tér vissza a tavaly elért mélypontjára. A piaci szereplőknek emiatt áremelkedésre kell számítaniuk – fejtette ki a Bonafarm szakértője, aki szerint az áremelkedés a következő hónapok során beépül a termékek árába. Kovács László, a Pick vezérigazgatója ehhez hozzátette, elkerülhetetlen a drágulás, és kizárt, hogy a tavalyi áron vásárolhassuk meg az idén is a húsvéti sonkát.
A hazai piacon a társaságcsoport részesedése harminc százalék körüli, de egyre nagyobb hangsúlyt fektet a külpiacokra is. Olyannyira, hogy növekedésre jóformán már csak az export területen számítanak. A társaság 2009-ben bejelentett zöldmezős beruházásáról Kovács László elmondta, a város vezetésével arról tárgyaltak, hogy a mintegy harmincmilliárd forint értékű építkezéshez Szeged biztosítja majd a szükséges, körülbelül 80 hektáros területet. Szeged önkormányzata a szóban forgó területet az államtól vásárolta volna meg, s ezt követően adta volna át a társaságnak. A terület átadásával kapcsolatos tárgyalások azonban a választások után megszakadtak. A vezérigazgató azt sem tartotta kizártnak, hogy amennyiben nem találnak helyben, a nagy múltú cég központja közelében megoldást arra, hogy a jelenleg öt különböző településen zajló húsfeldolgozást egy üzembe szervezzék, úgy a cég egy másik helyszínt keres a zöldmezős beruházásnak.
Százötvenmillió forint az árvízi védekezésben érintett településeknek