Az In-Kal is nyomozott a kiszivárogtató után

Az In-Kal Security is megbízást kapott 2006 őszén, hogy kiderítse, miként szivárgott ki az őszödi beszéd. A biztonsági cég emberei állítólag a kormányüdülő hangtechnikusát is kikérdezték. A férfi, aki azóta is rettegésben él, maffiamódszerekről beszélt.

Munkatársunktól
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajtóvadászatot indított 2006-ban az In-Kal Security az őszödi beszéd feltételezett kiszivárogtatója ellen; erre a kormányüdülő egyik dolgozójának korabeli levele a bizonyíték – derült ki a Hír TV Célpont című műsorából, amit szombati lapszámunk budapesti kiadásában röviden ismertettünk. Az üdülő hangtechnikusát állítólag azzal zsarolták, vállalja magára a „balhét”, mivel az In-Kal nem tudta kideríteni, ki szivárogtatta ki a beszédet. Elmondása szerint azzal is fenyegették, hogy a bankszámlájára egy nagyobb öszszeget utalnak, mintha az lenne a kiszivárogtatás honoráriuma. A férfi ezek után levelében azt írta, „ha valami történik velem vagy családtagjaimmal, az az MSZP-hez köthető bűnözői körök műve”. A kormányüdülő volt dolgozója a Hír TV-nek arca kitakarásával és hangja eltorzításával nyilatkozott csak, és közölte, „nem akar összetűzésbe keveredni a maffiával”, „ismeri ezt a csapatot”. A hangtechnikus elmondta azt is: 2006 szeptemberében (ekkor jutott a sajtóhoz a beszéd) 12 fegyveres vette körbe azt az épületet, ahol dolgozott, és két verőlegény is megjelent a helyszínen. A társaság hermetikusan lezárta az épületet, majd megzsarolták, meggyanúsították. A férfi ettől kiborult, belebetegedett a történtekbe. A riport szerint nem túlzás azt állítani, hogy a férfi retteg. Az In-Kal nem kívánt reagálni a fejleményekre, így nem derült ki az sem, kitől kapta a megbízást. Az őszödi kormányüdülő volt vezetői sem nyilatkoztak, őket a kormányváltás előtt nagy összegű végkielégítésekkel (két vezető beosztású munkatárs öt- és hárommillió forintot kapott) bocsátották el.
Emlékezetes, a beszéd kiszivárgása miatt Szilvásy György volt titokminiszter is vizsgálatot kezdeményezett. A titkosszolgálatok három év alatt kiderítették, hogy a beszédet a balatonőszödi kormányüdülő hangtechnikai rendszerével rögzítették. A vizsgálatokat egyébként végül a felelősök megnevezése nélkül zárták le, Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban azt mondta, nem érdekli, kik álltak a kiszivárogtatás mögött. A volt miniszterelnök ennek ellenére a 2010-es kampányban rendszeresen arról beszélt, hogy árulás történt. Korábban Lendvai Ildikó volt pártelnök is úgy nyilatkozott (sőt Mesterházy Attila mostani elnök is), hogy nincsenek árulók a frakcióban, és ő is nagyon szeretné tudni, ki a kiszivárogtató. Bő egy évvel ezelőtt a Népszabadság egész oldalas cikkben foglalkozott a témával, akkor Gál J. Zoltánt, Gyurcsány volt kabinetfőnökét keverték gyanúba. A politikából azóta visszavonult Gál J. Zoltán őrizte ugyanis a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) lévő páncélszekrényében az őszödi hanganyagot, amely állítólag eltűnt onnan, ami miatt akkor fel is ajánlotta lemondását. Gál J. Zoltán a cikkre reagálva egyébként azt közölte, hogy nem a MeH-ben őrzött hangfelvétel került nyilvánosságra, mert az eltér a kiszivárogtatott verziótól, szerinte máshol vannak a kazettafordítások, egyes beszédrészek pedig hiányoznak az egyikről.
A Hír Televízió riportjában megemlítik, hogy állítólag a Bolíviában meggyilkolt Rózsa-Flores Eduardó is közreműködött az anyag terítésében, mert egykori KISZ-titkárként ismerte Kiss Pétert és Szilvásy Györgyöt, akitől aztán megkapta a felvételt. Szilvásy a televízió kérdésére azt mondta, egy élő műsorban beszélgethetnek erről a témáról.
Az In-Kal 2007 májusában is kapott egy kényes feladatot. Akkor az ITD Hungary Zrt.-vel kötött szerződést, hogy az állami tulajdonú cég volt pekingi irodavezetőjére, akivel munkaügyi perben állt a cég, dolgozzon rá. Lapunkhoz eljutott a biztonsági cég több jelentése, ebben tájékoztatja megbízóját az elért eredményekről. Kiderült, hogy a cég a megfigyelt személy feleségét, a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy bíráját is vizsgálta; olyan jeleket keresett, amelyek igazolnák a gyanút, hogy a bírónő nem pártatlanul járt el bizonyos ügyekben.
– A Fidesz nem tudja elviselni, hogy három hónap alatt egymillió választóját veszítette el – fogalmazta meg rövid véleményét az őszödi beszéd kiszivárogtatását követő hajtóvadászatról az MSZP szóvivője. Török Zsolt szerint ugyanis a nagyobbik kormánypárt ezért dob be ilyen figyelemelterelő híreket a köztudatba. – A rómaiak azt mondták, cirkuszt és kenyeret, s ha már kenyér nincs, legalább cirkusz legyen – hangoztatta.
Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke lapunknak kijelentette: az MSZP máig az őszödi beszéd foglya. – Ameddig a szocialisták nem lesznek képesek szembenézni „Őszöd tanulságával”, addig képtelenek lesznek a megújulásra – tette hozzá.
Mirkóczki Ádám, a Jobbik egyik szóvivője úgy fogalmazott: maga a módszer elítélendő és megdöbbentő, de már nem tudnak meglepődni az MSZP és Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő-pártelnök „maffiamódszerein”. Szerinte ez az ügy is bizonyítja az elszámoltatás hiányát, ha ugyanis lenne elszámoltatás, akkor Gyurcsány Ferenc, a szocialisták egyes prominensei és a párthoz köthető bizonyos személyek már rács mögött lennének.
Jávor Benedek (LMP) lapunknak nyilatkozva úgy vélekedett: nyilvánvalóan politikai szándék állt a kiszivárogtatás mögött. Nem valószínű, hogy a kiszivárogtatót a hangtechnikusok között kellene keresni. Szerinte abban nincs semmi kivetnivaló, hogy az ügyet egy magáncég is vizsgálta, ha az mindenben betartotta a törvényi kereteket.

Jegyzet a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.