Benedek Fülöp jogerősen is bűnös

Swendt Pál
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen is másfél év, három évre felfüggesztett börtönnel büntette tegnap a Fővárosi Ítélőtábla Benedek Fülöpöt, a vidékfejlesztési minisztérium volt szakállamtitkárát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egykori vezérigazgató-helyettesét. A határozat szerint Benedek hivatali hatalmával visszaélve egy Pákozd határában található természetvédelmi terület privatizálásában és építési telekké nyilvánításában segédkezett. A tábla helybenhagyta az első fokú ítéletet, amelyben a Heves Megyei Bíróság megállapította: Benedek a hatáskörét túllépve járt közben azért, hogy a 202 hektáros ingatlant a székesfehérvári földhivatal jogszabálysértő módon kivonja a művelésből.
A határozat szerint Benedek közbenjárására a terület egy vállalkozó tulajdonába került, és mint művelés alól kivont föld, alkalmassá vált gazdasági beruházásra. A vállalkozó ezután gazdasági társaságába apportálta a területet, majd az üzletrészét többszörös áron eladta egy norvég befektetőnek, aki ezáltal építésre alkalmas területként jutott a kiemelt természetvédelmi oltalom alatt álló ingatlanhoz.
Benedek Fülöp az utolsó szó jogán azzal védekezett: az elsőfokú bíróság megállapítása szerint ő és a másodrendű vádlott végig tisztában volt a befektető golfpálya-építési szándékával, és ezért működött közre a terület átjátszásában, azonban ez nem igaz, mert csak egyszer találkozott a vállalkozóval. A tárgyaláson felidézték azt a párbeszédet is, amit a harmadrendű vádlott akkor rögzített, amikor volt felettese, Benedek Fülöp trágár szavakkal az ügy mielőbbi elintézésére utasította. Az egykori államtitkár erre úgy reagált, hogy valóban nem a francia etikett szabályai szerint szólt beosztottjához, azonban a törvényes keretek között adott utasítást, és tisztességes szándék vezérelte őket.
Nem így látta ezt az eljáró tanács elnöke, Nehrer Péter bíró, aki az ítélet indoklásában azt hangsúlyozta, hogy amit a vádlottak elkövettek, az a hivatali visszaélés tipikus esete, az elsőfokú bíróság pedig megalapozottan döntött Benedek és társa bűnösségéről. A helybenhagyott ítélet szerint a másodrendű vádlott, egy volt minisztériumi titkárságvezető egy év két hónap, ugyancsak három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, míg a harmadrendű vádlottat, a Fejér Megyei Földhivatal volt vezetőjét bűncselekmény hiányában felmentették a bűnsegédként elkövetett hivatali visszaélés vádja alól. Benedek és a titkárságvezető ezzel együtt három, illetve másfél millió forint pénzbüntetést is fizethet. Benedek Fülöp nem csütörtökön állt utoljára a bíróság előtt, mert a Központi Nyomozó Főügyészség jelenleg is folyatja azt a nyomozást, amelyben az előzetes letartóztatást is megjárt egykori államtitkárt harmincmillió forint értékű hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással gyanúsítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.