Berlini bölcsőben az ötödik aranyért

TORNA

2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem panaszkodhatnak a német sportbarátok, Dortmundban éppen csak véget ért a birkózók Európa-bajnoksága, ma pedig Berlinben kezdődik a tornászoké. S bár a mai tornasport alapjait Németországban rakták le, az atyjának tekinthető Friedrich Ludwig Jahn pedig a XIX. század elején éppen a Berlini Tornaegyletben tevékenykedett, Frankfurt (1955), Lipcse (1961), Essen (1979) és Bréma (2000) mögött kullogva a főváros meglepő módon csak most debütál Eb-rendezésben.
A sportági krónikában azonban ugorjunk a tavalyi, birminghami kontinensbajnoksághoz, amelyen Berki Krisztiánnak tőle szokatlanul meggyűlt a baja a lóval, csak 11. lett a lólengés selejtezőjében, így kellemetlen meglepetésre lemaradt a döntőről. Az ősszel viszont megnyerte a rotterdami világbajnokságot, s most megint jó eséllyel rugaszkodik neki az ötödik (!) Eb-aranya megszerzésének. Berlint Debrecen (2005), Amszterdam (2007), Lausanne (2008) és Milánó (2009) után illeszthetné be kedvenc városai sorába az UTE még mindig csak 25 éves versenyzője, a tavalyi Év sportolója. Októberben az olimpiai kvóta megszerzéséhez majd még két másik szerre is fel kapaszkodnia, és ugrásban, valamint nyújtón már készül is gőzerővel, az Európa-bajnokságon azonban a lólengésre szorítkozik. Az ezen a szeren tavaly Eb-5. Hidvégi Vid a talajt és az ugrást kihagyja, Tálas Bence ugyanakkor mind a hat szeren érdekelt lesz. A nőknél Böczögő Dorina és Csillag Tünde egyaránt négy szeren versenyez, az Egyesült Államokból honosított Austin Sheppard ugrásban, talajon és gerendán indul. A még csak 16 éves Tóth Renáta, aki Birminghamben ugrásban hatodikként zárt – s személyében tizenkét esztendő után lett újra női pontszerzőnk Eb-n –, sajnos még nem tudta megtanulni az új ugrásait, s az emiatt kapott megrovás azzal járt, hogy a szakvezetés itthon hagyta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.