Besúgó sztárművészek

A Ceausescu-diktatúra elnyomógépezete, a Securitate besúgója volt Nicolae Breban regényíró és Ion Besoiu színművész a bukaresti átvilágítóbizottság szerint.

2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbenés lett úrrá a bukaresti irodalom és a színház világának berkeiben, miután kiderült, hogy az egyik legismertebb kortárs román regényíró, valamint az egyik legünnepeltebb színművész együttműködött a kommunista titkosszolgálattal. A Securitate irattárát vizsgáló tanács (CNSAS) Nicolae Breban íróról és Ion Besoiu színészről állapította meg, hogy beszervezte őket a Ceausescu-diktatúra elnyomógépezete.
Az átvilágító testület a napokban megkérte a bukaresti táblabíróságot: a feltárt bizonyítékok alapján állapítsa meg a művészekről, hogy besúgók voltak, a romániai átvilágítási törvény módosított változata értelmében ugyanis erre kizárólag az igazságszolgáltatás jogosult. A CNSAS által feltárt adatok szerint Breban Baltag (Balta) fedőnéven jelentett a hírszerzésnek, és negatív színben tüntetett fel a rezsim előtt több, emigrációban élő írót. A román színházi és filmszakma doyenjének számító, 80 éves Ion Besoiu a nyolcvanas években a bukaresti Bulandra Színház igazgatójaként szolgáltatott információkat kollégáiról, Bogdan fedőnéven írt jelentéseiért pénzt is kapott. Besúgta többek között Ion Caramitru színészkollégáját, volt kulturális minisztert, a bukaresti Nemzeti Színház jelenlegi direktorát is, aki Besoiunak „köszönheti”, hogy annak idején nem kapott útlevelet, emiatt elesett az amerikai Yale Egyetem ösztöndíjától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.