Betonfalak Velencén

Dénes Zoltán
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedély nélkül építettek betonfalakkal határolt vasbeton napozóteraszokat közvetlenül a vízparton Velencén, a Velencei-tó kapuja uniós beruházásnál – közölte szombati sajtótájékoztatóján a Szépülő Velencét Környezet– Kultúra Egyesület. Gerhard-Kotoczó Ágnes szóvivő elmondta: a betonteraszok teljes bontását és helyettük az eredeti tervekben szereplő ideiglenes fateraszok megépítését követelik. A fél teniszpályányi építményt a kétmilliárd forintnyi uniós és önkormányzati forrást felhasználó Velencei-tó kapuja fantázianévre keresztelt beruházás keretében húzták fel a vízpartra. Az építkezés tavaly októberben a velencei szabad strandon lévő fák kivágásával kezdődött. Az egyesületnél állítják: egy 2006-os kormányrendelet értelmében a tópart hatméteres sávjában épületet, építményt csak kivételesen lehet elhelyezni, külön jogszabályban előírtak alapján. Álláspontjuk szerint a vasbeton napozóteraszok építésének előzetes feltétele a mederkezelői hozzájárulás és a vízjogi létesítési engedély lett volna, ám ezek – az egyesület információ szerint – nincsenek meg. Az engedély nélküli építkezéseknél úgynevezett fennmaradási engedélyt kell kérni az építmény használatához, és az illetékes építésügyi hatóság bírságot szab ki. Megkeresésünkre L. Simon László, a körzet fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a jegyző arról számolt be, hogy a betonépítmények rajta voltak az eredeti, engedélyezett terveken is, viszont a vízügyi igazgatóság most mégis akadályozza a megépülésüket. A képviselő szerint a betonfalak rettenetesen néznek ki, s ha rajta múlna, azokat visszabontaná. Határozott álláspontja szerint a polgármester asszony ebben nyugodtan engedhetne a helyi lakosok kérésének, vagyis vissza kellene bontani a falat.
Minden engedély megvan a Velencei-tó partja mellett épülő napozóteraszokhoz – mondta vasárnap a Független Hírügynökségnek Oláhné Surányi Ágnes, Velence polgármestere. Hozzátette: esztétikai megfontolásból mégis úgy döntöttek, hogy a már megépült oldalfalakat elbontják, de a teraszok teljes eltávolításáról szó sem lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.