Bicikli helyett Forddal a pályákon

RALI

Munkatársunktól
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi Bolgár Ralin elért nyolcadik helyével a rali-világbajnokság történetében első magyarként pontszerző Turán Frigyes, Zsiros Gábor páros a jövő hét végén a vb jordániai futamán kezdi meg a menetelését. Az idén egy Ford Fiesta S2000-essel az SWRC-sorozatban, és azt most csak elméleti síkon érdemes taglalni, hogy az abszolút értékelésben valahol megint beférkőznek-e az első tízbe. Bár ez a Mexikói Ralin három S2000-es autónak is sikerült, arra a versenyre még nem sokan ruccantak át Európából. Ám az SWRC-ben is vb-pontokért megy a harc, és a pilóták egy mezőnyben versenyeznek a legnagyobbakkal, Loebbel, Hirvonennel, Solberggel vagy éppen Räikkönennel.
Amint Turánék tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, a Jordán Rali után a kategória további hat állomásán is rajthoz állnak – a WRC-ben még tíz verseny lesz –, és ezt előrelépésnek tekintik, mert tavaly csak négy helyszínre jutottak el. „Mindennél többet jelent számunkra, hogy teljes vb-sorozatot teljesítünk, hiszen néhány éve annak is örültem volna, ha csak nézőként ott lehetek az összes futamon, vagy biciklivel végigmehetek a pályákon” – árulta el Turán Frigyes. A Synergon Turán Motorsport kettőse a korábban öt vb-futamot megnyert észt Markko Märtin csapatában szerepel, és óvatosan nyilatkozik az esélyeiről: „Az első verseny előtt semmiképpen nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, mert pokoli kemény lesz a mezőny, s egyelőre nehéz benne elhelyezni magunkat. Az is biztos, hogy sokat kell tanulnunk, de mindent megteszünk, hogy ott lehessünk a mezőny elejében. Az ellenfeleink többsége ismeri már a helyszíneket, ez az ő malmukra hajtja a vizet. Nekünk talán annyi helyzeti előnyünk lesz, hogy valószínűleg az első néhány versenyen még nem számolnak majd velünk. Próbálunk a tőlünk telhető maximumon autózni Gabival, jó és kiegyensúlyozott tempót diktálni, aztán meglátjuk, ez mire lesz elég. Kiesnünk azonban egyszerűen nem szabad, hiszen hét futamot értékelnek a sorozatban, s nekünk mindegyiken pontot kellene szerezni” – szögezte le Turán Frigyes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.