Bírált gázai jelentés

Az amerikai szenátus arra kéri az ENSZ-t, hogy helyezze hatályon kívül az úgynevezett Goldstone-jelentést, amely háborús bűntettekkel vádolja Izraelt és a Hamász palesztin szervezetet a 2008. végi, 2009. eleji gázai övezeti offenzívával kapcsolatban. A washingtoni törvényhozás felsőháza szerint erre azért van szükség, mert a jelentés szerzője, Richard Goldstone dél-afrikai bíró visszavonta fő következtetéseit.

Munkatársunktól
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyhangúlag elfogadott határozatában a szenátus „felszólítja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagjait, helyezzék hatályon kívül a jelentést, mivel annak szerzője viszszavonta fő következtetéseit, és gondolják újra a tanács minden jövőbeli fellépését annak végkövetkeztetéseire vonatkozóan”. Az amerikai szenátus felhívást intézett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz is: reformálja meg az emberi jogi tanácsot oly módon, hogy ne bírálja rendszeresen igazságtalanul és aránytalanul Izraelt. Ugyancsak kérte a főtitkárt, hogy tegyen meg mindent Izrael jó hírnevének viszszaállításáért.
Az amerikai kongresszus 2009 novemberében ítélte el a jelentést, amelyet Richard Goldstone dél-afrikai bíró az ENSZ felkérésére készített, s amelyet két hónappal korábban tettek közzé. Izrael követelte annak visszavonását, miután a szerző egy lapban kijelentette: tévesen állította, hogy a zsidó állam szándékosan vett célba civileket a gázai offenzíva idején. A jelentés egyébként nemcsak háborús bűnöket, hanem emberiesség elleni bűntetteket is említ az offenzívával kapcsolatban, amelynek több mint 1400 palesztin és 13 izraeli halottja volt. Richard Goldstone április elején azt írta a The Washington Post amerikai újságban, hogy olyan értesüléseket szerzett, amelyek alapján jelentése ma „más dokumentum” lenne. A The Guardian brit napilapnak nyilatkozva a jelentés három további társszerzője, Hina Dzsiláni emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd, Christine Chinvin nemzetközi jogász és Desmond Travers egykori békefenntartó elutasították a jelentés visszavonására vonatkozó követelést.
Eközben a Gázai övezetben megölték azt az olasz békeaktivistát, akit csütörtökön raboltak el. Az olasz külügyminisztérium „a barbár gyilkosság fölötti mélységes iszonyatának” adott hangot. A 36 éves Vittorio Arrigoni egy palesztinbarát mozgalom aktivistájaként már egy ideje a Gázai övezetben élt. A csoport, amely elrabolta, azt követelte, hogy a Gázai övezetet kormányzó Hamász engedje szabadon két letartóztatott vezetőjét. A Hamász-kormány elítélte Arrigoni meggyilkolását, eddig két gyanúsítottat fogtak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.