Bíróverés és ütős motorosok

Deák Zsigmond
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akadt jó néhány érdekes profi bokszmeccs a múlt hét végén, például a félnehézsúlyból felerősödött s Vitalij Klicsko ellen készülő lengyel Tomasz Adamek több mint harminckilós súlyhátránya ellenére kipontozta a Mike Tysont utoljára legyőző ír óriást, Kevin McBride-ot; a kisváltósúlyú Las Vegas-i rangadón pedig a kőkemény argentin Marcos Maidana megakadályozta a mexikói legendát, Erik Moralest, hogy csaknem háromévnyi kihagyás után tavaly visszatérve most negyedik kategóriában is vb-címet szerezzen. Mi mégis a botrányos utójátékot hozó magdeburgi világbajnoki derbit választottuk, amely két magyar vonatkozást is hordozott magában: egyrészt Balzsay Károly egykori legyőzője, valamint volt klubtársa, Robert Stieglitz és Koren Gevor csapott össze egymással a WBO szervezet előbbi által őrzött nagyközépsúlyú övéért, másrészt az egyik pontozói székben Enyedi Zoltán ült.
A trónt elfoglaló, orosz születésű német bunyós 2009 augusztusa, Balzsay budapesti felülmúlása óta negyedszer védhetett címet, az Universumtól távozni kényszerült, örmény származású, de szintén „germanizálódott” kihívó pedig egy kategóriával lejjebbről hízott fel, s az eredeti rivális, Dimitri Sartison (a változatosság kedvéért szintén orosz eredetű német…) sérülése miatt beugróként vállalta a megméretést. A meccs nem hozott nagy meglepetést, Stieglitz egy-két menettől eltekintve kihasználta fizikai-dinamikai fölényét, Gevor néhány pontos ütés mellett birkózófogásokkal és szabálytalanságokkal vétette észre magát. A tizedik menetben tarkóütésért intést kapott, ezután összefejeltek a felek, majd a földre kerültek, a címvédőnek felrepedt a jobb szemöldöke, Manfred Küchler mérkőzésvezető pedig diszkvalifikálta a kihívót. Akinek nem igazán tetszett az ítélet, ugyanis előbb összekapott a rivális ringsarkában állókkal, majd keményen megsorozta… a bírót!
A tumultuózus jelenetekkel botrányos véget érő meccs értékelésére a májusi Eb-címmérkőzésére Hamburgban készülő Balzsay Károlyt kértük fel: „Az elején Koren meglepetést szerzett néhány balcsapottal, de már középsúlyban sem számított nagy bombázónak, úgyhogy nem tudta megrendíteni Stieglitzet. Aki magára talált, robbanékonysága és súlyfölénye érvényre jutott, kezdte bedarálni kihívóját. Néhányszor földhöz vágták egymást, a leléptetéshez vezető fejelés viszont szerintem véletlen volt.” Felvetésünkre, hogy esett nézni a volt legyőzőjét abban a csarnokban, ahol vb-címet szerzett bő két éve, Balzsay keresetlen őszinteséggel sóhajtotta: „K…a szar érzés! Most is látom, hogy nem könnyű Stieglitz ellen, de technikailag megoldható, persze csak tökéletes fizikai és idegállapotban. Én csak tudom…”
A másik magyar érdekeltet, Enyedi Zoltánt is sikerült elérnünk, aki alig négyéves pontozói pályafutása immár hatodik vb-címmérkőzésén működött közre, érdekesség, hogy éppen a SYMA-csarnokbeli Balzsay–Stieglitz derbin debütált. „Ha a vezetőbíró nem lépteti le Gevort, és pontozásra kerül sor, akkor sem győzött volna, mindenkinél, így nálam is csak legfeljebb két menetet vitt el. Végig sokat fejelt, aztán birkózófogásokkal operált, lehet, hogy egyik trénere, a K1-ből ismert Ernesto Hoost stílusát alkalmazta… Szerintem leléptetése egy folyamat eredményeként jogos volt, ami viszont utána történt, olyat elmondása szerint még a több mint száz mérkőzésen közreműködött amerikai supervisor, John Duggan sem látott. Testközelből nézhettem, Stieglitz menedzsere, Ulf Steinforth motoros haverjai hogyan dobálják szét a biztonsági embereket, s nyomulnak fel a ringbe megvédeni az övéiket.”
Így érhet látványos véget egy egyébként középszerű küzdelem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.