Börtönbe küldték a csaló nyomozót

Csibra Tibor
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalás, hivatali visszaélés és hamis tanúzásra felhívás miatt egy év, négy hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta tegnap a Győri Ítélőtábla azt a tatabányai rendőr nyomozót, aki több millió forintot kért kölcsön egy gyanúsítottól, és az összeget nem fizette vissza. A terhelt büntetőügyében a tiszt, Szalcinger István járt el korábban, majd a vizsgálati eljárás után többször kért tőle pénzt – tájékoztatta lapunkat Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője.
Szalcingert – aki a kölcsönkért összegeket még mindig nem törlesztette – a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság első fokon ugyancsak egy év, négy hónap, de három esztendőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és kötelezte a polgári jogi igény megfizetésére is. A vádirat szerint a férfi a tatabányai rendőrség vizsgálójaként többször gyanúsítottként hallgatta ki J. I.-t, majd annak ügyét vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek. A tiszt az eljárás után többször is felhívta a gyanúsítottat azzal, hogy egy hitelügyintézéshez sürgősen több millió forintra van szüksége, és azt ígérte, hogy a 2,2 millió forintot hamarosan visszafizeti. J. I. átadta a rendőrnek a pénzt, de nem tudott arról, hogy a nyomozónak ekkor már komoly tartozásai voltak, és úgy kért kölcsön a sértettől, hogy a pénzt nem is állt szándékában visszaadni. J. I. jelentette a történteket, ezért Szalcinger a rendőrségen felettesét kérte meg, hogy járjon el az ügyben úgy, mintha ő lett volna a kölcsön közvetítője, de a főnök megtagadta a közreműködést. Szalcinger ellen utóbbiért méltatlansági eljárás is indult a rendőrségen. A Győri Ítélőtábla tegnapi döntése kimondta, hogy az elsőfokú határozat túlzottan enyhe volt, a nyomozó által elkövetett bűncselekménnyel csak a letöltendő szabadságvesztés áll arányban. Az ügy érdekessége, hogy a méltatlansági eljárás befejezésével a hatóság megvárta a jogerős ítéletet, így Szalcinger István tegnap még nyomozóként dolgozott a tatabányai rendőrségen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.