Botrány után kódex

Munkatársunktól
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorítanak az európai parlamenti (EP) képviselők és a különböző érdekcsoportok, lobbisták kapcsolatára vonatkozó szabályokon. Erről az EP frakcióvezetői állapodtak meg Jerzy Buzek házelnökkel, miután a The Sunday Times brit lap nyolc hónapos, egy fiktív lobbicéget felhasználó rejtett kamerás oknyomozó újságírói munkával leplezett le több EP-képviselőt, akik pénzbeli ígéretekért cserébe fontos jogszabályokhoz nyújtottak be módosító indítványokat. Az első három leleplezett képviselő közül ketten lemondtak, a román szociáldemokrata Adrian Severin azonban azzal érvelt, hogy lobbista és törvényhozói feladatait egyaránt elvégezte. A csütörtöki megállapodás értelmében egy olyan munkacsoportot állítanak fel, amely új magatartási kódexet fog alkotni a parlament tagjainak, s szigorúbban fogja szabályozni a lobbisták tevékenységét is az európai képviselőházban.
A Bruxinfo által idézett Agence Europe arról írt, hogy Jerzy Buzek megítélése szerint az Európai Csalásellenes Hivatalnak (OLAF) joga van adminisztratív vizsgálatot folytatni a hírbe hozott képviselők ellen, ám mivel nem bűnügyi nyomozásról van szó, az OLAF emberei továbbra sem kutathatják át az érintettek irodáit az EP-ben. Múlt kedden a hivatal emberei megpróbáltak bizonyítékot gyűjteni a gyanúba keveredett képviselők irodáiban, amelyek az EP brüsszeli épületében találhatók. Csakhogy a parlament illetékesei erre nem adtak engedélyt, azt állították, az irodákat az intézmény biztonsági szolgálata fogja őrizni. Egy rendelet értelmében az OLAF abban az esetben vizsgálódhat, ha az adott illegális tevékenység az európai közösség pénzügyi érdekeit sérti. A szóban forgó ügy azonban nem jelent ilyen veszélyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.