Búcsúlevelet hagyott az ámokfutó

Búcsúlevele sem segített tisztázni, miért ölt a – hét halálos áldozatot és tizenöt sebesültet követelő – holland áruházi ámokfutás elkövetője. A 24 éves férfi azzal is fenyegetőzött, hogy négy bevásárlóközpontot a levegőbe repít, ezzel egész éjszakára munkát adott a tűzszerészeknek, akik nem találtak bombát a megadott címeken.

MN-összeállítás
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak tegnap reggel szállíthatták el a szombat délutáni holland ámokfutás hat áldozata és az önmagával is végző gyilkos holttestét az Amszterdamhoz közeli Alphen aan den Rijn városka bevásárlóközpontjából, mivel egész éjszaka tartott az épület tűzszerészeti átvizsgálása és a helyszínelés – közölte internetes kiadásában a holland De Telegraaf. A beszámoló szerint a fiatalember egy fekete Mercedesszel hajtott a Ridderhof csarnokához, s az autóban hátrahagyva fenyegető levelét, kibiztosított automata fegyverével az épületbe sétált, majd válogatás nélkül tüzelni kezdett a bentlévőkre. Öten azonnal meghaltak, egy sebesült pedig később halt bele sérüléseibe. Rajtuk kívül még tizenöt járókelőt talált el, hárman közülük kritikus állapotban kerültek kórházba.
Szemtanúk elmondták: a gyilkos hidegvérrel ölt, talán nem is volt magánál, amikor szörnyű tettét elkövette. Mások azon csodálkoztak, hogy a vérengzéstől megriadt, hanyatt-homlok menekülő férfiak, nők és gyermekek nem taposták agyon egymást.
A De Telegraaf szerint a hatóság munkája jócskán elhúzódott, s az áldozatok azonosításával is csak tegnap végeztek, ezért többek hozzátartozói csak a vérengzés másnapján értesülhettek a családot ért tragédiáról. Ennek az az oka, hogy Tristan van der Vlis, az ámokfutó fenyegető levelében azt írta, hogy a Ridderhofon kívül másik három bevásárlóközpontban is robbanószert helyezett el. Amíg a tetthelyet átkutatták a tűzszerészek, addig a helyszínelőket sem engedték az épületbe.
A távirati iroda úgy tudja, hogy az elvált édesapjával élt Van der Vlisről időközben kiderült: nem volt már ismeretlen a hatóságok előtt, többször kapták rajta szabálysértésen, egyebek mellett tiltott fegyverbirtoklásért. A most használt fegyvert viszont engedéllyel tartotta egy sportlövő egyesület tagjaként.
Egyelőre tisztázatlan, miért kezdett mészárlásba a fiatal férfi. A rejtélyt Van der Vlis búcsúlevele sem segített megoldani, abban ugyanis csak öngyilkossági, nem pedig emberölési szándékáról ír. Az irományt egyébként a gyilkos édesanyjánál hagyta – tette hozzá a lap, amely megjegyezte, hogy a rendőrség csupán a búcsúlevél megtalálásának tényét erősítette meg.
Az áldozatoknak és hozzátartozóiknak együttérzését fejezte ki Beatrix holland királynő és Mark Rutte miniszterelnök. Hasonlóan tett Alphen aan den Rijn polgármestere, Bas Eenhoorn is, aki példátlan katasztrófának nevezte a történteket. Hollandiában utoljára 2009-ben fordult elő ámokfutás, akkor egy autós a királyi parádét szemlélő tömegbe hajtott, halálra gázolva nyolc embert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.