Bugár átvette Fico érveit Orbán ellen

Egy szombati tévés vitaműsorban Bugár Béla, a Most – Híd vegyes párt elnöke éppúgy Orbán Viktort vádolta szlovákiai beavatkozással, mint Robert Fico pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer).

Munkatársunktól
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bugár Béla szerint Orbán Viktor miniszterelnök néha azt a látszatot kelti, mintha nyilatkozataival megpróbálná befolyásolni a szlovák parlament vitáját; lépéseivel pedig gyakran bonyolultabbá teszi a Most – Híd helyzetét, amely igyekszik reális megoldásokat találni a szlovákiai nemzetiségi problémákra. „A magam részéről nem kívánom, hogy Orbán Viktor ily módon beavatkozzon akár a mi (Híd), akár a parlament törvényalkotói kezdeményezéseibe” – jelentette ki Bugár a TA3 pozsonyi hírtelevízió szombati vitaműsorában.
Az MTI beszámolója szerint a magyartéma a szlovák televíziók és a közrádió hét végi vitaműsorainak mindegyikében kiemelkedő teret kapott. „Most, amikor a kisebbségek nyelvéről tárgyalunk, ami úgy gondolom, fontosabb, mint a választási törvény vagy bármi más Magyarországon, mert a Szlovák Köztársaság állampolgárait érinti, mit tesz Orbán Viktor? Kijelenti, hogy választójogot adunk. Mintha ily módon be akarna avatkozni a parlamenti vitába. És be is avatkozott, mert abban a pillanatban, amikor ezt kimondta, minden ellenzéki felszólaló ezt vágta az arcunkba, mintha erről mi tehetnénk” – fejtette ki. Az elnök a kettős állampolgárságú külhoni magyarok választójogát problematikusnak minősítette, ellenezve a Szlovák Köztársaság állampolgárainak bevonását a választási kampányba.
Pavol Paska, a Fico-féle ellenzéki Smer párt alelnöke szintén a hírtelevízióban úgy vélte: Budapest tudatosan arra törekszik, hogy valamiféle „magyar teret” alakítson ki Magyarország határain túl. A politikus szerint a kettős állampolgárság és a választójog kérdését európai szinten kellene rendezni. Hasonlóan vélekedett Bugár is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.