Buszbotrány: Pécs milliárdokat bukott?

Akár 2,3 milliárd forintot is megspórolhatott volna a Pécsi Közlekedési Zrt., ha nem adják el a buszokat egy magántulajdonban lévő cégnek, a PK Busrent Kft.-nek, és azokat nem e társaságtól bérlik vissza. A PK Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a menedzsmentjogokkal múlt csütörtökig bíró Mecsekbusz Kft. szerint nem volt túlzó a bérleti díj.

Bóka Máté Ciprián
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanúsított. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói tartozás fedezetének elvonása miatt gyanúsítottként hallgatták ki a Pécsi Vízmű (PV) Zrt. vezérigazgatóját, Nyirati Istvánt. A hatóság a cég számlázási és egyéb pénzügyi gyakorlatát vizsgálja, miután több büntetőfeljelentést is tettek vele szemben tartozás fedezetének elvonása, csalás és pénzmosás gyanúja miatt. Az ügyben többször tanúként meghallgatott Nyirati panasszal élt a fedezetelvonással kapcsolatos gyanúsítás ellen. A történtek hátterében az állhat, hogy 2009-ben a PV Zrt.-nek a Péccsel meglévő üzemeltetési szerződése felmondása után a bankok felbontották a PV Zrt.-vel fennálló szerződéseiket, és így a vízműnek egymilliárdot meghaladó lejárt tartozása keletkezett a bankok felé. Az új városi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. azonban engedményezési szerződést kötött a bankokkal, megvette a tartozásokat, és így a PV Zrt. hitelezőjévé vált.


Múlt héten vette át a pécsi önkormányzat a PK Zrt. irányítását, miután visszaszerezte a társaság kétharmados tulajdonát, és leváltotta Keczer László vezérigazgatót. Ezután került nyilvánosságra: a vezérigazgatónak havi félmillióért béreltek luxusautót, és most kiderült az is, hogy akár 2,3 milliárddal is olcsóbb lehetett volna a buszok üzemeltetése.
A Mecsekbusz Kft. 2008 ősze óta tulajdonosa a PK Zrt.-nek. Az általa vezetett közlekedési vállalat a pécsi buszokat 2009 januárjában adta el a PK Busrent Kft.-nek. Az értékesítés miatt hűtlen kezeléssel vádolták meg a társaság múlt héten menesztett exvezérét. A Mecsekbusz Kft. kisebbségi tulajdonában lévő PK Zrt. 2009-ben, 2010-ben, 2011 első negyedévében összesen 4,11 milliárd forintért bérelt 155 autóbuszt a PK Busrent Kft.-től. A PK Zrt. gazdasági igazgatójának számításai szerint a buszok javítására 970 milliót áldoztak, az értékcsökkenésre pedig 800 milliót írhattak le ezen időszak alatt. Ez azt jelenti: ha a cégnél maradtak volna a járművek, 1,77 milliárdba kerül az üzemeltetés a PK Busrent Kft.-nek fizetett 4,11 milliárddal szemben.
A Mecsekbusz Kft. jogi képviselője, Havelda Miklós szerint nem volt túlzó a bérleti díj, mert ebből fedezték volna az új buszok beszerzését. Az új buszok beszerzése mindenesetre elmaradt. Az adóhatóság a buszok értékesítése miatt 775 milliós adótartozást állapított meg a PK Zrt.-vel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.