Civilizációk versenyeznek

Le kell számolni azzal a váddal, hogy ha egy politika támogatja a családot, akkor azzal minden más életformát, elvet kirekeszt – mondta Orbán Viktor tegnap Gödöllőn. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a családpolitika alkotmányos védelmet kap, hogy az hosszú távon is kiszámítható legyen.

Munkatársunktól
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádak mélyén az a koncepció áll, hogy a családot és a szabadságot pártoló politikák ellentétben állnak egymással – közölte Orbán Viktor az európai uniós tagállamok családügyi minisztereinek kötetlen találkozóján tartott nyitóbeszédében. A kormányfő hozzátette, „ez egy ravasz trükk, amelyet a családokkal nem szimpatizáló politikai erők használnak”, ezért azt le kell leplezni, hogy kiállhassunk a család és a saját értékeink mellett.
Orbán Viktor szerint Európa vesztésre áll a nagy civilizációk népesedési versenyében, hiszen egyre kevesebb gyermek születik, a népesség öregszik és fogy. A miniszterelnök a gyermekvállalási kedv hanyatlásának okát abban látja, hogy a jövővel szemben bizonytalanság uralkodik. – Ha nincs elegendő gyermek, de fenn akarjuk tartani a gazdasági teljesítményt, akkor egyedül a bevándorlás lehet megoldás – vélekedett. Ez azonban szerinte felborítja a társadalom természetes egyensúlyát, és ebből „olyan politikai problémák támadnak, amelyekkel Magyarország még nem, de a nyugat-európai országok már küzdenek”. Kiemelte, Európa a családok helyett nem építheti a jövőjét bevándorlásra.
A miniszterelnök által említett felmérések szerint a fiatalok fontosnak tartják a családot, szívesen vállalnának sok gyermeket, később mégsem lesz annyi utódjuk, ahányat szerettek volna. – A politikusoknak ezért fontos feladatuk, hogy elhárítsák a több gyermek vállalása előtt tornyosuló akadályokat – szögezte le. A megoldást a család és a munka közötti egyensúly megteremtésében látja. Kifejtette, lehetővé kell tenni, hogy mindenki szabadon választhasson életformát: ha valaki édesanyaként nem akar viszszatérni a munkaerőpiacra, azt a lecsúszás veszélye nélkül tehesse meg.
A miniszterelnök közölte, a Magyarországon nemrégiben bevezetett adórendszer a családok támogatása jegyében a családoknál hagyja a gyermeknevelés költségeit, és ezt az elvet a hamarosan elkészülő új magyar alkotmány is védelem alá helyezi. Mint mondta, azért kap alkotmányos védelmet a családpolitika, hogy az hosszú távon is kiszámítható legyen.
Orbán Viktor beszéde végén arra tett javaslatot, hogy 2014 legyen az európai családok éve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.