Csak arany nem lett

Birkózóink öt érmet szereztek a dortmundi Eb-n, s a hét végén Lőrincz Tamás és Bácsi Péter is a dobogó második fokára állhatott fel.

Munkatársunktól
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombatig öt bronzmeccsig jutottunk a Westfallenhalléban, ahol a szabadfogásban Hatos Gábor (74 kg) és Ligeti Dániel (120) fel is nyomult a dobogó harmadik fokára, míg Wöller Gergő (66), a nőknél pedig Sleisz Gabriella (59) és Sastin Marianna (63) ötödikként zárt súlycsoportjában. S remélhettük, hogy a papíron legütősebb kötöttfogású csapatunk még szebbé teszi a hét végét. Szombaton a 2006-ban már Eb-győztes, de még csak 24 éves Lőrincz Tamás a 66 kg-ban ennek szellemében a Pekingben egy súlycsoporttal lentebb olimpiai ezüstérmes azeri Rahimov, a török Günal és a vb-3. román Panait legyőzésével döntőbe került, ahol a világ- és kétszeres Európa-bajnok orosz Vacsadzéval találta magát szemben. A korábbi három összecsapásuk után sajnos a negyediket is elvesztette vele szemben, de most volt a legközelebb ahhoz, hogy legyőzze. A döntő harmadik menetben egyértelmű fizikai fölénybe került, egy elkapkodott akciója után azonban az ellenfele büntetett. „Egész nap jó formában éreztem magam, ezért is bíztam benne, hogy most elkaphatom Vacsadzét. Nem jött össze, de már megvan a recept ellene” – szögezte le Lőrincz, akinek az ezüstje mellé az elnyűhetetlen Deák Bárdos Mihály a 120 kg-ban még hozzátett egy bronzot. A 36 éves diósgyőri versenyző korábban ötször is volt ezüstérmes vb-n (legutóbb 2005-ben), éppen tíz éve nyert Eb-t, s Dortmundban a tizenegyedik világversenyes érmét szerezte. Két győzelem után az athéni olimpiai bajnok, Pekingben ezüstérmes orosz Barojevtől szoros mérkőzésen kapott ki, de utána megint nyert kettőt.
Tegnap a 96 kg-ban az egyéves doppingeltiltása után most visszatért, 2009-es világbajnok Kiss Balázs két győzelmet aratott, a másodikat a házigazdák pekingi olimpiai ezüstérmese, Englich ellen, de az összecsapáson bordasérülést szenvedett, s a negyeddöntőjét kénytelen volt feladni. A 60 kg-ban az újonc Kozák István élve a jó sorsolásával két nyert meccsel és két vesztettel ötödik lett, a csattanót azonban a 74 kg-ban Bácsi Péter szolgáltatta (volna). Az FTC 2008-ban Eb-1. és olimpiai ötödik helyezett versenyzője négy győzelemmel – a vb-ezüstérmes örmény Dzsulfalakjant 4:0, 3:0-ra verte – viharzott be a döntőbe. Itt az azeri Huszejnovval már nem bírt (0:1, 1:2), így Lőrinczhez hasonlóan ezüstérmes lett. Számunkra remek Európa-bajnokság volt, de arannyal zárva persze még szebb lett volna…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.