Csodacsinálók hétvégéje Nyíregyházán

Vakulya Eszter
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt hétvégét tartanak a nyíregyházi kóruscsalád, a Cantemus műhelyében a Kodály Zoltán Általános Iskolában, ahol ismét betekinthetünk abba a szakmai „titokba”, amely a kórust világhírűvé tette. Persze nekünk, magyaroknak nem kellene meszszire mennünk sem térben, sem időben, hogy rájöjjünk a külföldön titokként, csodaként emlegetett kivételes siker nyitjára: nem más az, mint a Kodály-módszer, az az ének-zene oktatási rendszer, amely egyre kevésbé érvényesül a nagy zenepedagógus hazájában. Mindehhez csak néhány énekelni szerető fiatal és egy elkötelezett, felkészült karnagy szükséges.
A szakmai programok, amelyek a teljes hétvégét átölelik, elsősorban óralátogatásokból, beszélgetésekből állnak, de a nagyközönséget is beavatják: ma este hét órától Csodacsinálók címmel a Cantemus kórusai a Muzsikással együtt állnak színpadra a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében. Ez egyben jó alkalom és apropó arra, hogy bemutassák: Kodály népzenei alapokra helyezett oktatási modellje nemcsak hasznos, hanem szép és művészi is. Holnap este is lesz hangverseny: fél hétkor a tokaji Kulturális és Művészeti Centrumban, amelynek a régi zsinagóga épülete ad otthont, a Cantemus Vegyeskar ingyenes koncertjét hallgathatjuk meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.