Öt vörösbor és a megújult Magyar Borok Háza fogadja a budai Várban a kiváltságos zsurnalisztákat, akik Kőfalvi Magdolna nektárjait kóstolhatják a szokatlanul meleg kedd délutánon.
A versenyzők felsorakoznak a kockás abroszon: kékfrankos (2008), szekszárdi merlot (2006), pinot noir (2006), cabernet sauvignon (2009) és cabernet sauvignon barrique (2006), mind a Brillant Holding Kft. Villa Stephen pincészetében forrtak csendesen, hogy ha eljő a nagy nap, megmérkőzzenek az ízlelőbimbók kegyeiért.
A merlot-t nem számítva valamennyi bor a hajósi termővidékről érkezett, amelynek földjét a Duna ki-kicsapásai szabták remekbe hosszú évszázadok alatt. Itt található az államalapító, Szent István után elkeresztelt pince is.
A ’89-ben létrejött, első nedűivel 1993-ban debütált Villa Stephen neve talán ismerősebben cseng Svéd- vagy Finnországban, Japánban, esetleg az Egyesült Államokban, mint idehaza. Ennek oka egyszerű: az évente körülbelül 4000 hektolitert adó borászat már a bemutatkozása évében akkora sikert aratott a tokiói kiállításon, hogy a japánok két hónapon belül konténerszámra kezdték rendelni a vörös és rosé boraikat. A termés 85-90 százalékát a gazdasági válságig külföldön adták el. Ez az arány az utóbbi években 70-30-ra olvadt, de a hazai vásárlók szerencsétlenségére ismét feljövőben van a külföldi kereslet.
Bontás után a kékfrankos friss, fanyar illatával, a merlot a mediterrán tájak varázsával, a pinot noir a vidék üde leheletével, a cabernet-k pedig egy-egy fajsúlyos regény klasszikus karakterisztikájával kacsintanak ránk. Aztán ebben a sorrendben az ízek a komolyzene harmóniájával, El Greco színvarázsával, a pusztai éjszakák és a füstös szalonok romantikájával támadják érzékeinket.

Újabb hőhullám jön, 40 fok is lesz a héten