Csúcson az aranyár

Közepes forgalom mellett emelkedett tegnap a Budapesti Értéktőzsde fő indexe. A vezető részvények közül csak az OTP tudott drágulni, noha éppen tegnap minősített le több hazai pénzintézetet a Moody’s.

Munkatársunktól
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap is felfelé kapaszkodott a Budapesti Értéktőzsde, a BUX 40,17 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 23 593,31 ponton zárt. Az elemzők szerint kivárás jellemezte a piacot, ahol az OTP szép teljesítményt mutatott. A részvénypiac forgalma 18,8 milliárd forint volt, a vezető papírok árfolyama vegyesen alakult az előző napi záráshoz képest. Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője azt mondta: jó hangulat uralta a hazai piacot, amelyet a kivárás jellemzett. Felhívta a figyelmet, hogy bár az index nagymértékben nem változott, a keddi forgalom jónak számított az előző napok után. Kiemelte még, hogy a nagyobb részvények közül csak az OTP-ben volt igazán erő, annak ellenére, hogy a Moody’s hét magyar bankot leminősített. A bankpapír 13 milliárd forintos összforgalomban 1,61 százalékkal 5949 forintra erősödött.
Varga Zoltán, a Quaestor Zrt. elemzője is úgy vélte, hogy az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülése miatt kivárás jellemezte a piacokat. Szerinte a következő napokban is trend nélküli, iránykereső mozgásra lehet számítani idehaza és külföldön is.
A Mol 0,39 százalékkal 24 405 forintra gyengült. A Magyar Telekom árfolyama 0,17 százalékkal 590 forintra drágult. A Richter-papírok árfolyama 0,80 százalékkal 38 290 forintra esett, az Egisé pedig 1,38 százalékkal 20 000 forintra csökkent.
Unciánként 1450,7 dollárral a nemzetközi árutőzsdén új csúcsot döntött tegnap az arany ára. Az árfolyam-javulást az elemzők az emelkedő olajáraktól – a Brent is két és fél éves csúcsra drágult – fűtött inflációs aggodalmak és a portugál leminősítés miatti aggodalmakkal magyarázták, mondván, ilyen környezetben megnőtt a biztonságos befektetések iránti kereslet. A bankközi devizapiacon tovább erősödött a forint is. Az eurót lapzártakor 264,20 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 264,98 forint után. Tegnap virradóra a jegyzés 264,70 forint környékén mozgott a nemzetközi kereskedelemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.