Cziráky-kastély: műemléki nyitott nap

Tölgyesi Gábor
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megőrizni, védeni az épített örökséget: huszonhat esztendeje minden április 18-án erre hívja fel a figyelmet a műemléki világnap. Az ünnephez kapcsolódva ma délelőtt tizenegy órától délután ötig különleges tárlatvezetéssel várja a látogatókat a lovasberényi Cziráky-kastély és kastélykápolna, a Műemlékek Nemzeti Gondoksága szervezésében.
Hétfőn a műemléki világnap központi eseményét a Millenáris Teátrumban tartják a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) szervezésében. A kulturális örökség, mint a munkahelyteremtés és a válságkezelés eszköze témájában előadást tart többek között L. Simon László, az országgyűlés kulturális bizottságának elnöke, Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Tamási Judit, a KÖH elnöke, Bóka István, Balatonfüred polgármestere és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a műemlékvédelemért, illetve a régészeti örökségért tevékenykedő szakembereket Forster Gyula-díjjal és emlékéremmel, valamint Schönvisner-díjjal tünteti ki e napon. A Millenárison adják át az Unesco műemlékvédelmi világszervezete, az Icomos-díjait, valamint a Citrom-díjakat is – a magyar műemlékvédelem elmúlt évében felmutatott jeles és rossz példáknak. Jutalmazzák a régészeti leletmentőket, Dercsényi Dezső-sajtódíjjal a műemlékvédelemben elkötelezett újságírókat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.