Egyre drágábbak a hitelek

Munkatársunktól
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban tovább drágultak a hitelek – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb számaiból. Az év második hónapjában a forintalapú fogyasztási kölcsönök teljes hiteldíjmutatója (THM) 22,69 százalék volt, ugyanez a lakáscélú forinthiteleknél 10,21 százalék. Összehasonlításképpen: tavaly júliusban még 19,63 százalék volt a forintalapú fogyasztási kölcsönök THM-e, a lakáshiteleké pedig novemberben volt a legkedvezőbb, 9,7 százalékkal. A hazai fizetőeszközben jegyzett kölcsönökről elmondható, hogy jelenleg jóval olcsóbbak, mint amilyenek az utóbbi években voltak.
A forintalapú lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelből többet vett fel a lakosság, mint az előző hónapokban, sőt az újonnan felvett forint személyi hitelek öszszege jelentősen megemelkedett. A devizahitelek ugyanakkor egész más képet festenek. A lakosság ugyanis több külföldi fizetőeszközben jegyzett kölcsönt törlesztett, mint amennyit felvett. A forinthitelfelvétel 8,6 milliárddal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig a 38,4 milliárd forinttal csökkent. A vállalati kölcsönök átlagos hitelköltség-mutatója az egymillió euró alatti forinthitelek esetében kisebb mértékben növekedett, míg egymillió euró felett nagyobb drágulás figyelhető meg. Csökkenés egyedül az egymillió eurónál nagyobb összegű euróhitelek esetében tapasztalható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.