Egységben Tadics ellen

A szerbiai közvélemény-kutatások szerint a radikális pártból kivált Szerb Haladó Párt (SNS) nyerné meg a következő választásokat. Ám azután, hogy a Vojiszlav Kostunica-féle nacionalista és EU-ellenes Szerbiai Demokrata Párt (DSS) is kész csatlakozni a Tomiszlav Nikolics vezette Szerb Haladó Pártnak és az Új Szerbiának a koalíciójához, a jobboldali ellenzéki tömörülésnek már meglenne a szükséges többsége a kormányalakításhoz.

Sebestyén Imre
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nő lesz Koszovó elnöke. Miután Beghjet Pacolli visszalépett az államfőjelöltségtől, a három legnagyobb koszovói párt közös jelöltben állapodott meg: Atifete Jahjaga asszony a koszovói rendőrség igazgatójának helyettese. Ám ez csak átmeneti megoldás lesz, mivel az új államfő csak az alkotmányreform végéig, tehát legtovább kilenc hónapig marad hivatalában. Előbbre hozzák a parlamenti választásokat is: 2013-ban ismét szavaznak. (S. I.)


Ám mindez csak matematika. Nem lehet tudni, hogy a DSS nem riaszt-e el több választót az alakuló szövetségtől, mint amenynyit hoz. Akárhogy is van, az elszegényedő Szerbia mind nehezebben élő polgárainak kétharmada támogatja az oppozíció által követelt előre hozott választásokat, változásokat, könnyebb életet remélve.
A kormánykoalíciónak azonban most nem felel meg a megméretés. Borisz Tadics államfő, a koalícióban kormányzó Demokrata Párt (DS) elnöke azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy veszélybe sodorja Szerbia EU-csatlakozását, mintha egyébként a többi feltétel teljesülni látszana. A választási kampány, de a választásokat követelő nagygyűlések okozta zűrzavar árt Szerbia esélyeinek – érvel Tadics.
Az EU-tagsággal a DS maga mellé állíthatja a szavazók jó részét annak ellenére is, hogy a Szerb Haladó Párt is az integrációt tűzte zászlajára, ám ez kevésbé hangzik hitelesnek. Ha lesznek is idő előtti választások, azokat csakis azt követően írják ki, hogy Szerbia elnyeri az uniós tagjelölt státust, hogy a DS valamit fel tudjon mutatni eredményként. Nem kizárt, hogy, az EU csak azért adja meg a tagjelölt státust, hogy megsegítse Tadicsékat Nikolicsékkal szemben. A jelöltség azonban nem sokat ér, ha nem tűzik ki a csatlakozási tárgyalások kezdetének az időpontját.
A várhatóan újra feléledő Magyar Koalíció nehéz helyzetben lesz, a demokraták igyekeznek majd minél több magyar szavazatot elszipkázni a magyar szervezetektől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.