Éles német atomvita

Stefan Lázár
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ajapán atomkatasztrófa kemény politikai csatát eredményezett Németországban. A kormánypártok és az ellenzék véleménye alapvetően megegyezik abban, hogy a nukleáris energia csak átmeneti megoldást jelenthet. A reaktorok lekapcsolásának kérdésében viszont mély ellentét van. A szociáldemokraták (SDP), a Zöldek és a szocialisták szerint minél gyorsabban át kell térni az alternatív energiaforrásokra. A kereszténydemokraták és a liberálisok meglátása szerint az ország gazdasági érdekeinek az atomerőművek lassú leépítése felel meg. E célt szolgálta a Merkel-kormány tavalyi döntése a reaktorok működési idejének meghosszabbításáról, amit az ellenzék az energiaszolgáltatóknak tett engedménynek minősített. Fukusima tragédiája mindkét tábor számára fordulatot hozott. Az SDP, a Zöldek és a Baloldal kétségbe vonják a német reaktorok sokat hangoztatott biztonságát, alkalmatlannak tartják azokat repülőgépekkel végrehajtott terrortámadásokkal szemben, és magabiztosan vallják: az atomenergiától való megszabadulás nem eredményezne gazdasági szükséghelyzetet. „Az atommagolvadás ellen a világ egyetlen erőműve sem nyújt biztonságot” – nyilatkozta Cem Özdemir, a Zöldek elnöke.
Angela Merkel kifutó technológiáról beszélt és hangoztatta, hogy a lakosság biztonsága mindennél fontosabb. Ugyanakkor az atomenergiát korunk hídjának nevezte az alternatív energiaforrásokhoz vezető úton, és szerinte attól csak józanul – tehát nem a japán tragédia kiváltotta hangulat jegyében – szabad búcsút venni. A koalíciós kabinet az erőművek biztonságának szigorú ellenőrzésében látja az átmeneti kiutat, és hajlandó megválni a hét legöregebb reaktortól. Ez a megoldás viszont az ellentábor szemében nem más, mint halogató taktika.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.