Előre hozott választásra készülnek a szocialisták

Parlamenten kívüli erőteret szervezne a kormánnyal szemben az MSZP. Mesterházy Attila pártelnök ennek részeként egy több ezer tagból álló, hatékony szocialista aktivistahálózat felépítését várja a következő két-három évben.

Török László
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz irányából hallani olyan szándékokat, hogy jövőre előre hozott választások lennének – közölte tegnapi pécsi tájékoztatóján az MSZP elnöke. Mesterházy Attila szerint ez nem érheti felkészületlenül pártjukat, ezért különféle képzések segítségével is próbálnak hatékonyabban politizálni. Aktívabbak lesznek a kisebb közösségekben is, ígérte, ezáltal a Fidesz helyi szinten is a szocialisták keményebb ellenállásával szembesülhet. Cáfolta, hogy lenne felmérés az MSZP parlamenti frakciójában arról, hogy a frakció tagjainak többsége nem vele, hanem Gyurcsány Ferenccel képzeli el a jövőt.
A pártelnök szombaton, a Táncsics Akadémia nyitórendezvényén jó kezdeményezésnek nevezte, hogy a Gyurcsány vezette Táncsics Alapítvány nyitott egyetemet indított, segítve az utánpótlást. A rendezvényen – a volt miniszterelnök jelenlétében – Mesterházy közölte, a párt az Általános Vállalkozási Főiskolával közösen további képzéseket indít a baloldali gondolatrendszer iránt érdeklődő fiataloknak. A végső cél az MSZP újjáépítése, „egy intelligens társadalom létrehozása, amelynek tagjai képesek alternatívákban gondolkodni, védekezni a populizmussal, a demagógiával, a manipulációval és az önkénnyel szemben”. – Magyarországon parlamenti diktatúra épül, átírják a demokratikus kereteket, alkotmányos puccsal váltják le a köztársaságot – vélte a pártelnök, aki szerint politikai, gazdaságpolitikai és társadalmi rendszerváltozásra sincs szükség. Mesterházy kifejtette, a lakosság majdnem kétharmada azt gondolja, rossz irányba mennek a dolgok. Ezért az MSZP-nek össze kell fognia a civilekkel, s a szűkös parlamenti lehetőségek miatt a kormánnyal szemben parlamenten kívüli erőteret kell szervezni. Kifejtette, a fideszesek nem tisztelnek se Istent se embert, családokat taposnak el, s minden baloldalit tönkretesznek.
A rendezvényen Gönczöl Katalin kriminológus-szociológus előadásában azt elemezte, hogy főleg a konzervatív, populista kormányzatok idején szerinte miért lesz hangsúlyos a büntetőpolitika és a kirekesztettek veszélyes osztályba sorolása a gazdasági, társadalmi okok kezelése helyett. Érvelése szerint a globális érdekekhez való alkalmazkodás közepette az állam elvesztette a kontrollt a gazdaságpolitika, a szociális és egészségügyi államigazgatás terén, anyagi okok miatt pedig a „legyen rend” jelszó leghatékonyabban a közbiztonság erősítésével valósítható meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.