Előre szóltak a Tescónak?

A Tescónál előre tudják, hogy mikor és milyen termékeket ellenőriz a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) – derül abból a lapunk birtokába jutott körlevélből, amit a multinacionális vállalat budaörsi központjából küldtek szét az ötezer négyzetméteres hipermarketek vezetőinek.

Bákonyi Ádám
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szeretnélek tájékoztatni benneteket, hogy az NFH ellenőrzése várható a következő témákban: 1 plusz 1, 2 plusz 1 akciós termékeket vizsgálnak próbavásárlásként (általában könyv, DVD), a csemege vákuumon árusított szalámik tömegét méretik le, hogy valóban a feltüntetett súlyt tartalmazza, ellenőrzik, hogy az áruházat védő cég neve, címe a vásárlók számára jól látható helyen van-e feltüntetve. A QAM-ek felé a szerdai bulletinben fogunk információt küldeni” – olvasható a március 22-i körlevélben.
Honlapunkon minden évben közzétesszük ellenőrzési és vizsgálati programunkat, ami általános jellegű és mindenki számára hozzáférhető – mondta lapunknak Fülöp Zsuzsanna. Felvetésünkről, hogy a Tesco levelében nem általánosságok, hanem konkrétumok szerepelnek, a NFH szóvivője úgy vélekedett: a vállalatnak már lehetnek tapasztalati a korábbi ellenőrzések és kiszabott büntetések alapján, hogy mire ügyeljen a vizsgálatok során.
*
A NFH nyilvános ellenőrzési és vizsgálati programjára hivatkozott lapunknak a Tesco is. Közleményük szerint „ezt az információt, valamint áruházvezetőink jelzéseit a náluk lezajlott vizsgálatokról továbbítjuk kollégáinknak. Ezekre a területekre természetesen kiemelt figyelmet fordítunk, és boltvezetőinket is arra kérjük, hogy a kollégák fokozottan ügyeljenek az adott árucsoportra”.
Az NFH honlapján azonban egyebek mellett a következő ellenőrzési és vizsgálati programot találtuk:
– Árfeltüntetés és árfelszámítás átfogó ellenőrzése (jan.–dec.).
– Elektronikus kereskedelmi tevékenység ellenőrzése (márc.– dec.).
– Szavatossággal, jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások és a vásárlók könyvébe tett bejegyzések intézésének ellenőrzése (ápr.–okt.).
Ezekből a valóban általános jellegű tájékoztatókból azonban nehezen következtethető ki a Tesco körlevelében található, részletes ellenőrzési terv. Kardeván Endre, a vidékfejlesztési tárca élelmiszerlánc-felügyeleti államtitkára korábban így nyilatkozott lapunknak azzal kapcsolatban, hogy a tapasztalatok szerint a hatóságoktól is kiszivárognak bizonyos információk a törvénysértőkhöz: „Mindenesetre ígérem, hogy amíg én itt vagyok, s ilyen eset a tudomásomra jut, akkor a felelős nem sokáig fog itt dolgozni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.