Elszállt a megaterv

Füstbe ment a TriGránit nagyszabású, egymilliárd eurós bukaresti ingatlanberuházása. A Demján Sándor érdekeltségébe tartozó társaság három évre felfüggesztette romániai tevékenységét, miután az Esplanada minivárosnak kiszemelt terület tulajdoni viszonya máig tisztázatlan maradt.

2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivételes kérés. Románia engedélyt kér az EU versenyhivatalától, hogy ideiglenesen befagyassza az üzemanyagárakat – jelentette ki Neményi József, a romániai versenytanács tagja. Az MTI tudósítása szerint a szakember az Új Magyar Szó című napilapnak elmondta, erről a román kormány a legutóbbi ülésén döntött. Az üzemanyagár befagyasztása háromtól hat hónapig tarthatna. Brüsszel engedélyére azért van szükség, mert a verseny korlátozása uniós alapelvvel ütközik, rendkívüli helyzetben azonban ideiglenes mentesülés kérhető. Neményi szerint Románia azért hivatkozhat rendkívüli helyzetre, mert az országban magas az infláció. A legutóbbi statisztikai kimutatás szerint az év első három hónapjában az infláció éves szinten meghaladta a nyolc százalékot, ami az elmúlt két és fél évben a legmagasabb érték.


Lemondott az öt évvel ezelőtt Románia legnagyobb ingatlanfejlesztési befektetéseként beharangozott bukaresti terve megvalósításáról a magyar érdekeltségű TriGránit. A Demján Sándor többségi tulajdonában lévő ingatlanbefektetési, fejlesztési és üzemeltetési társaság romániai leányvállalata bejelentette: április elsejei hatállyal három évre felfüggesztette tevékenységét, ennek következtében papíron marad az Esplanada City Center nagyszabású terve. A TriGránit Development Románia közleményéből kiderül, hogy a Bukarest belvárosába megálmodott üzleti negyed az egyhektáros telek felének tisztázatlan tulajdonviszonya miatt nem épülhet meg.
A román területrendezési minisztérium 2006 májusában írt alá megállapodást a magán- és közszféra együttműködéseként megvalósuló beruházásról a magyarországi TriGránittal, amely a korábban kiírt pályázat nyerteseként szerzett jogot a központi fekvésű, 10,7 hektáros bukaresti terület beépítésére. A PPP-szerződés értelmében a román állam 49 évre ingyen bocsátotta haszonbérbe a két évtizede üresen álló telket a beruházónak, amely ezt követően elveszítette volna az ingatlanok haszonélvezeti jogát, és az épületegyüttesek újra állami tulajdonba kerültek volna. Az egymilliárd eurós költségvetésűre taksált Esplanada City Center ingatlankomplexumban a TriGránit irodaházakat, szállodákat, színházat, szabadidőközpontokat, lakásokat és parkokat épített volna a román fővárosban. A román államot a projekt megvalósításának első szakaszában 40 millió euró értékű kulturális központ, egy 12 ezer négyzetméteres irodaház és egy parkolóház illette.
Noha a miniváros felhúzását a tervek szerint már 2007-ben meg kellett volna kezdeni, a kapavágásra különböző adminisztratív akadályok miatt a mai napig nem került sor. A 2008-ban Bukarest főpolgármesterévé választott Sorin Oprescunak a kezdetektől fogva nem tetszett a projekt, és noha a TriGránit az eredeti tervhez képest 25 százalékkal több zöldövezetet ígért, a felhőkarcolókat ellenző elöljáró kötötte az ebet a karóhoz, hogy a területen őzeknek otthont adó parkot épít. Jelentős akadályt gördített az Esplanada-terv elé a román igazságügyi, illetve a pénzügyminisztérium jóváhagyásának elmaradása is. A legkeményebb diónak azonban a tízhektáros terület tulajdonviszonyának rendezése bizonyult. A telek több mint felét különböző magánszemélyek követelték vissza a román államtól, és annak ellenére, hogy néhány évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy a bukaresti főpolgármesteri hivatalnak lesz ideje megoldani – felvásárlással vagy kisajátítás útján – a tulajdonjogot, ez a kísérlet kudarcba fulladt. A TriGránitnál különben már korábban fontolgatták, hogy a több éve húzódó patthelyzet miatt felhagynak az Esplanada-tervvel, viszont az utolsó pillanatig abban reménykedtek, hogy a megaterv kimozdulhat a holtpontról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.