Emlékezés A szmolenszki tragédiára

Stier Gábor
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész Lengyelországban megemlékeztek tegnap a tavaly április 10-én Szmolenszk közelében lezuhant elnöki gép áldozatairól. Bronislaw Komorowski államfő és Donald Tusk kormányfő a Lengyel hadsereg templomában koszorúzta meg az áldozatok emléktábláját, Szmolenszkbe az elnök felesége, Anna Komorowska vezette az áldozatok családtagjainak küldöttségét, Moszkvában pedig az Egységes Oroszország ifjúsági tagozata gyújtott gyertyát. Az évfordulón megdöbbentő módon kísértett a múlt. A Szmolenszkbe tartó küldöttség a hirtelen rosszra forduló időjárás miatt Brjanszkban szállt le, a Lech Kaczynski és felesége sírjánál tisztelegni szándékozó államfő gépe pedig hasonló okokból Krakkó felett fordult vissza. Folytatódtak az egész évet végigkísérő viták is. Varsó azt nehezményezi, hogy a katasztrófa helyszínén spontán módon állított emléktáblát az orosz fél kicserélte, Jaroslaw Kaczynski pedig bojkottálta a hivatalos rendezvényeket. (S. G.)

fotó: AFP/WOJTEK RADWANSKI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.