Esztergommal fenyegetett Botka

Munkatársunktól
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esztergomihoz hasonló helyzet kialakulásával fenyegetőzött Botka László (MSZP), Szeged polgármestere a városi közgyűlés tegnapi ülésén. A polgármester azon háborodott fel, hogy a Fidesz-frakció tagjai többször is figyelmeztették: be kellene tartania a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) rendelkezéseit.
– Ha nem engedik, hogy Szeged megválasztott polgármestere elmondja a véleményét a közgyűlés ülésén, akkor itt is ugyanaz lesz, mint Esztergomban: a város előtti téren tömegek fognak kiabálni a közgyűlés ülésének idején – mondta Botka. A közgyűlés szmsz-e az őszi önkormányzati választásokig nem tartalmazott korlátozást a polgármester hozzászólásának az időtartamára vonatkozóan. Majd az immár fideszes többségű közgyűlés – a képviselőkéhez hasonlóan – három percben maximalizálta a polgármesteri hozzászólások hosszát. Tegnap Botka ezt lépte túl többször is, majd a fideszesek sokadik figyelmeztetése után kezdett fenyegetőzni. Feszültség alakult ki a közgyűlésen abból is, hogy szakmai hozzáértés nélküli pártkatonának, politikai kinevezettnek titulálta azokat a cégvezetőket, akiket tavaly év végén nevezett ki a társaságok élére a Fidesz szavazataival a közgyűlés. A cégvezetők ezt kikérték maguknak. A testület egyébként tegnap a késő esti órákban újabb hat cég vezetőjét váltotta le zárt ülésen, visszavonták a díszpolgári címet Rákosi Mátyástól és négy, az 1848–49-es szabadságharc leverésében és az azt követő megtorlásban részt vevő osztrák személytől, köztük Alexander Bachtól.
Mivel a jövő hét közepén átadják az M43-as autópálya Szegedet elkerülő szakaszát, kitiltották a városból az átmenő teherforgalmat. Csak azok a kamionok hajthatnak be Szegedre, amelyek ide jönnek, vagy olyan településre mennek, amelyet más úton nem tudnak megközelíteni. A belvárosba csak 3,5 tonnánál kisebb, a Nagykörúton belüli részre a 7,5 tonnánál kisebb járművek hajthatnak be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.