Feljelentik a polgárőrök a rendőri vezetőket

Jogvita robbant ki a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a mellettük kiálló jobbikosok és a rendőrség között arról, járőrözhetnek-e, illetve milyen feltételek mellett a polgárőrök Hajdúhadházon. Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő közölte, a tevékenységüket akadályozó rendészeti vezetőket feljelentik. A Belügyminisztérium lapzártáig nem reagált a bejelentésre. Pintér Sándor belügyminiszter viszont kijelentette, szerinte szabálysértés történt.

Mizsei Bernadett
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább folytatja a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület rendteremtő misszióját, hogy a békés egymás mellett élés és annak alapvető emberi feltételeit megteremtse Hajdúhadházon – tudatta tegnapi közleményében Rubi Gergely. A Jobbik országgyűlési képviselője, a szervezet tagja szerint mivel Pintér Sándor belügyminiszter szabálytalanságot, jogellenességet nem talált az egyesület tevékenységében, így jogi fogás hiányában nyomásgyakorlással próbálja elérni a polgárőrök távozását, korlátozva ezzel az alkotmányban rögzített alapjogokat. Úgy véli, a tárcavezető túlterjeszkedik hatáskörén, amikor a polgárőröket a település elhagyására szólítja fel. Álláspontja szerint a hivatallal visszaélés bűncselekményét valósítják meg a rendészeti vezetők a rendőri erők átszervezésével. „Emiatt, valamint az erre fordított adóforintok hűtlen kezelése ügyében a legfőbb ügyésznél feljelentést teszünk. Egyben lemondásra szólítjuk fel Orbán Viktor miniszterelnököt és Pintér Sándor belügyminisztert” – olvasható a dokumentumban. Rubi szerint a kormány politikai eszközként használja a rendészeti erőket. A kabinet jelenlegi intézkedéseivel, a cigánybűnözés tagadásával és az azt fékező társadalmi kezdeményezések ellehetetlenítésével „kvázi pszichikai bűnsegédként” működik közre az elkövetésben. Lapzártáig a Belügyminisztérium nem reagált a közleményre.
A jogászok is vitatkoznak különböző fórumokon azon, joga van-e szolgálatot teljesíteni a Szebb Jövőért egyesület tagjainak Hajdúhadházon. A Jobbik jogsegélyszolgálatának jogásza, Borbély Andrea a Duna TV-ben úgy nyilatkozott, szerinte maradhatnak és járőrözhetnek a szervezet tagjai, hiszen törvényesen bejegyzett és bíróság által nyilvántartásba vett egyesületről van szó. Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke ugyanitt azt mondta, a polgárőrségről szóló törvényt sérti a járőrözés.
Az MSZP közben nehezményezte, hogy míg Tasó László, a hajdúhadházi kistérség fideszes országgyűlési képviselője mérsékelt hangnemben nyilatkozik a történtekről, addig a település szintén kormánypárti polgármestere pénzt, szállást biztosít a településen masírozó szebb jövős pártszolgálatosoknak.
Pintér Sándor belügyminiszter viszont a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjainak hajdúhadházi járőrözésével kapcsolatban Gödöllőn kijelentette: meggyőződése szerint szabálysértések történtek, a magyar hatóságok ennek megfelelően járnak el. A szabálysértéseket a magyar rendőrség és a magyar joghatóságok annak megfelelően fogják kezelni, amilyen módon megsértették a törvényt – jelentette ki, hozzátéve: a törvényesség talaján áll, és a törvények betartását kéri a magyar állampolgároktól, a rendőröktől pedig azt, hogy tartassák be azokkal, akik erre maguk nem hajlandók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.