Fico egyedül kormányozhatna

Robert Fico exkormányfő és pártja, a Smer-Szociáldemokrácia népszerűsége a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint újabb csúcsot ért el, s ha a választásokat most tartanák, koalíciós partner nélkül, egyedül alakíthatna kormányt.

Neszméri Sándor
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Focus márciusi felmérése szerint a biztos szavazók körében a Smer-Szociáldemokrácia támogatottsága meghaladja a 45 százalékot; a többségi választási rendszerben ez azt jelenti, hogy a 150 fős parlamentben 76 mandátumot szerezne.
Az elemzők többsége az ellenzéki párt népszerűségét az Iveta Radicová vezette jobbközép koalíció rossz teljesítményével magyarázza, elsősorban azzal, hogy a korábbi nemzeti–szocialista kormánykoalíció számtalan rossz döntését és törvényét a korábbi ígéretekhez mérten túlságosan lassan vagy egyáltalán nem iktatta ki a jogrendből, illetve meghirdetett programjával ellentétesen cselekszik. A szakértők leginkább azt róják a jobbközép pártok szemére, hogy az adó- és illetékterhek csökkentése helyett – ami munkahelyteremtő szándékkal került a kormányprogramba – újabb terheket rónak a kis- és a középvállalkozókra, és ellehetetlenítik az egyszemélyes vállalkozókat, ami Szlovákiában félmillió embert érint közvetlenül.
A tekintélyes Közkérdések Intézete más „koalíciós vállalás teljesítésének elmulasztása” miatt is bírálja az új kormányt, „tovább tartó demokráciadeficitnek” minősítette például a kormány teljesítményét, amiért a szlovák államnyelvtörvényből nem iktatta ki a kisebbségi nyelvhasználat büntethetőségét. Újabban a szlovák sajtó rója fel a kormánykoalíciónak, hogy őszre halasztotta az állampolgársági törvény módosítását, holott a kormányalakítás idején az első intézkedések egyikeként emlegették elfogadását. Az állampolgársági törvény módosításának sürgetése különösen azután kapott nagy teret a lapokban, hogy kiderült, április elsejével elveszti szlovák állampolgárságát Ladislav Sikorcin, a szlovák első jégkorongligát is megjáró hokijátékos, mert felveszi a magyar állampolgárságot. Így fogalmazott: „Nagyon sajnálom, hogy elvesztem szlovák állampolgárságomat, és őszintén remélem, hogy Szlovákia megváltoztatja a törvényt úgy, hogy megtarthassam a magyar és a szlovák állampolgárságomat is.”

Hisztéria. Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az ellenzéki Smer párt, amelyen felszólítanák a szlovák kormányt, hogy tegyen konkrét lépéseket, és fogadjon el nyilatkozatot Magyarország Szlovákia-politikájáról – jelentette be Robert Fico volt kormányfő. – Valaki fegyvereket tisztogat a kerítésünk mellett, mi ezt látjuk, de úgy teszünk, mintha semmi sem történne – szögezte le Fico. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.