Fico segít az MSZP-nek

A szlovák parlament befejezte a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosító javaslatának általános vitáját, de pénteken nem került sor szavazásra arról, folytatják-e a jogszabálytervezet részletes vitáját, erről csak kedden dönt a törvényhozás.

Neszméri Sándor
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két és fél napos, érzelmi kitörésektől és dührohamoktól sem mentes vitában előbb csak az ellenzéki pártok beszéltek a jogszabálytervezet „veszélyességéről”, amely által „diszkriminálni fogják Dél-Szlovákiában a többségi szlovák nemzetet”. Később azonban több kormánypárti honatya is arról beszélt, csak akkor szavazza meg a törvényt, amennyiben változtatásokat eszközölnek benne, mert „elképzelhetetlen, hogy akár csak egyetlen szlovákiai településen is előforduljon, hogy a kisebbség nyelve azonos értékű legyen az államnyelvvel”. Azt nem lehet tudni, hogy a koalíciós képviselők elbizonytalanodása okozta-e a szavazás elhalasztását, vagy az időhiány, mindenesetre hétfőn újra összeül a koalíciós tanács, amelyen téma lesz a törvénytervezet is.
A jövő héten rendkívüli parlamenti ülés is lesz Pozsonyban, mert a Robert Fico vezette Smer (Irány)– Szociáldemokrácia párt harminc képviselője azt javasolja, tárgyaljon a törvényhozás arról, miként viszonyul a szlovák kormány a magyar alkotmányhoz, az Orbán-kormány állítólagos szlovákellenes döntéseihez, és milyen nemzetközi lépésekre készül, hogy „megfékezze ezt a veszélyes politikát”. A Felvidék.ma hírportál szerint a Smer kezdeményezésének az oka a magyar szocialisták alkotmányozással kapcsolatos körlevele az Európai Parlamentben (EP), s Fico most, Orbán szidalmazásával fizeti vissza, hogy sem az EP szocialista frakciója, sem az MSZP nem határolódott el tőle, amikor a szélsőséges nemzeti párttal alkotott kormányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.