Fogoly a kínai avantgárd vezéralakja

Karczag Eszter
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs itt semmi látnivaló, valóban nem sérül a szabad véleménynyilvánításhoz való jog – próbálta távol tartani a kínai külügyminisztérium a napokban bebörtönzött, világhírű avantgárd művész, Aj Vej-vej ügyétől az aggódó nemzetközi közösséget. A tárca szóvivője, Hung Lej röviden, de velősen elmagyarázta a sajtótájékoztató termét zsúfolásig megtöltő riportereknek, hogy Aj esetében valóban egy – a nyilvánosság számára egyelőre ismeretlen jellegű – gazdasági bűntettről van szó. Hung többször hangsúlyozta, hogy egyáltalán nincs szó az emberi jogok megsértéséről, más országoknak pedig változatlanul nem áll jogukban beavatkozni Kína belügyeibe.
Vasárnap óta több nagyhatalom, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és az Európai Unió is aggódását és tiltakozását fejezte ki az „újabb ellenzéki bebörtönzések” miatt, amelyek szerintük alátámasztják a kínai szólásszabadság kritikus helyzetét. Az utóbbi hetekben indult kínai mozgalmak, az észak-afrikai forradalmi hullám mintájára, az interneten keresztül szólították az utcára a lakosságot. Az aggódó kormány ezért a vezető ellenzékiek csoportos letartóztatását rendelte el, de Peking szerint még egy kormánykritikus is követhet el adócsalást. A napokban elfogott tucatnyi író, ügyvéd és aktivista között Aj a legnagyobb név.
Aj Vej-vejt vasárnap a pekingi reptérről vezették el a rendőrök, amikor egy Hongkongba tartó gépre akart felszállni. A művész a kínai kormány világszerte híres kritikusa, és már többször került rendőri őrizetbe, Kínában pedig köztudomásúan tradicionális és „népszerű” koholt vád a gazdasági bűncselekmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.