Fukusima: rés tátong az atomerőmű falán

Húsz centiméter széles rés keletkezett a megsérült fukusimai atomerőmű kettes számú reaktorának védőfalán, és ezen keresztül sugárszennyezett víz kerül a tengerbe. A kiömlő víz radioaktív sugárzásának értéke eléri az óránkénti 1000 millisievertet.

Munkatársunktól
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erőművet üzemeltető Tepco vállalat mérnökei megkísérelték betonnal elzárni a reaktorfalon lévő rést, de ez tegnapig nem sikerült nekik. Edano Jukio japán kormányszóvivő tegnap azt közölte, hogy hónapokon át folytatódhatnak a szivárgások a fukusimai atomerőműben, és a körülötte lévő veszélyzónában élők „egy ideig” még nem térhetnek vissza otthonaikba.
A japán rendőrség tegnapi öszszesítése szerint a március 11-i, kilences erejű földregésnek és az azt követő szökőárnak 12 009 halottja és 15 472 eltűntje van a szigetországban. A japán hadsereg és az amerikai haditengerészet pénteken közösen indított, háromnapos nagyszabású kutatóakciójában tegnapig csak 66 holttestet sikerült megtalálni. Az eltűntek felkutatását 18 ezer japán katona, hétezer amerikai haditengerész, továbbá háromezer rendőr és tűzoltó végezte.
Bővebben a 16. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.