Füstbombával demonstráltak

Több ezren vettek részt a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szombati, Hivatásunk védelmében címmel meghirdetett demonstrációján, ahol elsősorban a korkedvezményes nyugdíj tervezett eltörlése ellen tiltakoztak. A tűzoltók füstbombákat, hanggránátokat dobáltak az Andrássy úton, és több tűzcsapot is megnyitottak. A rendőrség vizsgálja, történt-e szabálysértés.

Bákonyi Ádám
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem olyan jókedvű, fesztiválozós hangulatban telt a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szombati demonstrációja, mint egy héttel ezelőtt az Európai Szakszervezeti Szövetség budapesti akciónapja. Magyar viszonylatban meglehetősen nagy számban, több mint tízezren vettek részt a Hivatásunk védelmében címmel meghirdetett tüntetésen, ahol mindenekelőtt a korkedvezményes nyugdíj tervezett eltörlése ellen tiltakoztak, illetve kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát, illetményemelést, korszerű védő- és munkaeszközöket követeltek.
A katonák, a rendőrök, a vámosok, a tűzoltók, a polgári védelmisek és a börtönőrök a Hősök terén gyülekeztek, innen indultak az Országház elé. A menet eleje rendezetten, fegyelmezetten, békésen haladt, a végén azonban a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete tagjai ködkürtöket fújtak, szirénáztak, majd az Oktogonnál lila füstbombákkal kölcsönöztek háborús hangulatot a környéknek, a Kodály köröndnél pedig elkezdték kinyitni az összes tűzcsapot. Tettüket azzal indokolták, hogy csupán megpróbálták szimbolizálni hivatásuk egy-egy részletét, mindemellett „szolgálati kötelességüknek is eleget tettek akkor, amikor a tűzcsapok működőképességét ellenőrizték”.
Kónya Péter, a demonstrációs bizottság elnöke beszédében úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy a politikusok megtanulják, ne packázzanak a rendvédelmi dolgozókkal, akik minden eszközzel megvédik jogaikat. A transzparenseket és szakszervezeti zászlókat lobogtató egyenruhások a beszédek közben többször azt skandálták, hogy „Pintér, takarodj!”
A demonstrációs bizottság még szombat este bejelentette, hogy újabb, nagyobb szabású tüntetést tartanak, ha tizenöt napon belül nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal.
Jogsértések történtek a tüntetésen a fővárosban, elemzésük és a feljelentések elkészítése még folyamatban van – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál úgy nyilatkoztak: nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy a demonstráción tűzoltók rendbontást vagy szabálysértést követtek volna el, de ha a sajtóban megjelentek bebizonyosodnak, az illetékes parancsnokok vizsgálatot indítanak.
Az MSZP, a Jobbik és az LMP szolidaritását fejezte ki a jogaik és szociális biztonságuk elvesztése miatt tüntető munkavállalókkal. A Hír TV honlapján közölte, hogy a katasztrófavédelem országos főigazgatója szükségesnek tartja a bérek emelését, ezt a szolgálati időhöz igazítanák a tűzoltók új életpályamodelljében. Bakondi György azt mondta: a 2012-es költségvetést már az új képzési és bérezési rendszerrel tervezhetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.