Gólgazdag narancsszüret

2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombatra eldőlt, hogy Sikorcin játszhat a világbajnokságon, ami után Ted Sator szövetségi kapitány úgy döntött, Nagy Gergelyt és Láda Balázst hagyja ki a huszonkettes keretből. Akkor még nem számolhatott azzal, hogy a rajtra egy másik center szereplése is kérdésessé válik. Bartalis István tegnap a Hollandia elleni mérkőzésre melegítve részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. A hokisoknál ez felettébb ritka sérülés, a húszéves játékos sem a jégen, hanem még szárazon, tornacipővel a lábán járt pórul. Rálépett egy kábeldobra, amitől kifordult a bokája. Egyből kórházba szállították, ahol hamar megszületett a már említett diagnózis; ő maga ennek dacára eltökélten állította, hogy játszani akar. Erre legfeljebb az olaszok ellen lesz lehetősége, ha megfelelően gyógyul a lába.
Ted Sator áldhatta az előrelátását, miszerint tizenhárom támadót és csak hét hátvédet nevezett be a divíziós I-es vb-re, mert így is összeállíthatott négy csatártriót. A sorokat azonban sebtiben át kellett szervezni, Galanisz került Bartalis helyére Kóger és Vas János mellé. (Az első sort Sofron, Vas Márton és Ladányi alkotta, a másodikban Palkovicshoz Sikorcin és Kovács társult.)
A hollandok kicsit ránk ijesztettek a meccs elején. Már a 3. percben emberelőnybe kerültek, amit szerencsére sikerült kivédekezni. Tíz perc után állandósult a magyar válogatott fölénye, s egy remek ötperces szakasszal Ladányiék már az első harmadban eldöntötték a találkozót. Előbb Sikorcin emelt közelről a bal felsőbe, ezután emberelőnyben Vas Márton bombázott távolról a hálóba (a gólt utóbb Horváth Andrásnak ítélték, aki ezek szerint beleért a lövésbe), majd két olyan gólt szerzett a magyar válogatott, amilyet az erősebb fél szokott a gyengébb ellen. A mieink kiszorították a hollandokat a kapujuk előteréből, ilyen szituációból előbb Kovács, majd Sofron kotorta közelről a hálóba a korongot. Húsz perc után 4-0, a folytatás nem ígért izgalmakat.
Kisebb aggodalomra mégis okot szolgáltatott. Sofron a 29. percben ugyan 5-0-ra növelte az előnyt, ám két megingást kihasználva a narancsmezesek egy percen belül ütött két góllal feljöttek 5-2-re. Ennél ijesztőbb volt, hogy Sofron is megsérült, amikor nekiütközött a kapunak. A harmadik húsz percre szerencsére visszaállt – s vele együtt a világ rendje. Vas Márton és Vas János találatával ismét ötgólos lett a különbség, a 7-3-as végeredményt Van den Heuvel állította be.
– Örülök, hogy ilyen sok gólt szereztünk, de sajnálom, hogy 5-0 után kicsit fegyelmezetlenek voltunk. A hétfői ellenfelünk, Dél-Korea pihenten lép jégre, hiszen a nyitónapon nem játszott, de remélem, nem lesz gond – értékelt Ted Sator.
Az olaszok pedig a hollandok ellen folytatják, így talán azt is lesz alkalmunk lemérni, milyen a formájuk. Mert a tegnapi játékuk, a leggyengébbnek tartott résztvevő, Spanyolország elleni csupán 2-0-s siker első hallásra félrevezető. A nyitómeccsen elért győzelemmel mindenesetre még nem lehet megnyerni a világbajnokságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.