Gyurcsány zavaros magyarázata

Bár Gyurcsány Ferenc az alkotmányozás elleni Charta-tüntetést szervezi, elismerte, tudott arról, hogy kormányzása idején az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban alkotmányozási munka folyt. A szocialista politikus szerint azonban annak eredményét, a lapunk által bemutatott 75 oldalas, többször pontosított tervezetet már sem ő, sem a kormány többi tagja nem ismerte meg. Úgy tudjuk, a nem nyilvános koncepcióba az egyeztetési folyamat eredményeként, beleírták azt is, hogy az ügyészséget a kormány alá kell rendelni. Ez azért is figyelemre méltó, mert az MSZP idáig nyilvánosan élesen támadta az ezt célzó elképzeléseket.

Munkatársainktól
2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője leszögezte, az MSZP minden kritikája hiteltelen az alkotmányozás folyamatában, miután kiderült, hogy „titokban ők is alkotmányt készítettek elő”. A szocialisták azzal védekeznek, hogy nem tudtak a Gyurcsány–Petrétei-féle alkotmánytervezetről. Szanyi Tibor, a párt elnökségi tagja arról beszélt, hogy a műhelymunkáról szóló közlés egy lufi. Schiffer András, az LMP elnöke közölte, az alkotmánytervezetből egyértelműen látszik, hogy politikai utasításra készült, és politikusok részvételével jött létre. A politikus viccesnek nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc és az MSZP most épp ennek az ellenkezőjét akarja elhitetni. Boross Péter volt miniszterelnök kijelentette, az, hogy 2006-ban is foglalkoztak az alkotmányozással, jelzi, hogy igenis alkotmányozási kényszer van. Balczó Zoltán (Jobbik) szerint a szocialisták állandóan összevissza beszélnek, és minden megszólalásukban önmagukkal kerülnek ellentmondásba.
Szájer József (Fidesz) a hét végén ismertette az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultáció részletes eredményét. Az új alaptörvény részletes vitáját ma zárja le az Országgyűlés.
Részletek a 3., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.