Hága elutasította Grúzia keresetét

Munkatársunktól
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) elutasította tegnap Grúzia keresetét, amelyben Tbiliszi azzal vádolta Oroszországot és a hozzá hű milíciákat, hogy éveken át etnikai tisztogatást folytattak a két grúz szakadár területen, Abháziában és Dél-Oszétiában. Ovada Hiszasi, a bíróság japán elnöke a döntést azzal indokolta, hogy az ICJ-nek nincs joghatósága az ügyben, mert Oroszország és Grúzia meg sem próbálta tárgyalásos úton rendezni a régi vitát, mielőtt – a három évvel ezelőtti ötnapos háborút követően – Tbiliszi a bíróság elé terjesztette az ügyet. Márpedig az idevágó nemzetközi egyezmény, a faji megkülönböztetés valamennyi formájának tilalmáról szóló nemzetközi megállapodás egyik cikke egyértelműen kimondja, hogy a vita akkor kerülhet a nemzetközi bíróság elé, ha a tárgyalások nem hoznak eredményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.