Halálos baráti tűz Líbiában

Legalább öt, más források szerint tizenhárom líbiai ellenzéki meghalt, amikor a NATO tévedésből légicsapást mért állásukra Brega városa mellett.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO támadott ránk, miközben az autóink mellett voltunk – nyilatkozta egy felkelő harcos a kórházból, ahová a csapás után szállították. A szövetség vizsgálatot indított az ügyben, és egyelőre nem erősítette meg a tévedést. Ha bebizonyosodik, ez már a második olyan alkalom lesz, hogy a szövetség azokat a civileket támadja, akiknek a biztonsága érdekében részt vesz a háborúban. A baráti tűz mellett a líbiai hadsereg is áldozatokat szedett, Miszrátánál legalább öten meghaltak támadásuk következtében, de a másik oldalon is voltak veszteségek, mivel a NATO ott is bombázott. Az említett városokban egyre súlyosabb a helyzet, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki főként Miszráta, Zintan és Brega lakóinak biztonsága miatt.
Brega már többször gazdát cserélt stratégiai pozíciója miatt, hiszen innen nem messze található az a kikötő, ahol a kitermelt olajat tankhajókba töltik. Egy nappal azután, hogy elhajózott az első, már a felkelőket gazdagító szállítmány, a kormánycsapatok támadása következtében fel kellett függeszteni az olajszállítást, a líbiai oldalról pedig azt állították, hogy egy brit gép is megrongált egy olajvezetéket. A felkelők viszont azt mondták, egy szó sem igaz az egészből, a kormánycsapatok saját támadásaikat próbálják a britek nyakába varrni. London nem reagált a felvetésre. A líbiai ellenzék bírálta a légicsapásokat, szerinte sokkal többre van szükség ahhoz, hogy legyőzhessék a kormánycsapatokat. A CNN szerint több száz autóval menekültek a felkelők tegnap Adzsdábíjából.
Egy volt amerikai kongresszusi képviselő, Curt Weldon tegnap érkezett Tripoliba, hogy elérjen egy tűzszünetet a harcoló felek között. Weldon 2004-ben már járt itt, tervei szerint ideiglenes kormány felállítását fogja javasolni, amelyben a jelenlegi kormányfő, az ellenzék képviselői és Moammer el-Kadhafi vezető valamelyik fia is szerepet kapna. Kérdés azonban, mikor fogadja Weldont az ezredes.
Közben washingtoni szenátusi meghallgatásán Carter Ham tábornok, az amerikai erők afrikai parancsnokságának vezetője kijelentette, hogy a líbiai polgárháborúban patthelyzet alakult ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.