Határeset után határátlépés

Holnap egy szűk délutánon belül megtörténhet, amire öt éve nem akadt példa: a Győr és a Ferencváros női kézilabdacsapata egyszerre juthat kontinentális kupa döntőjébe. Az Audi ETO KC-nak ennek érdekében ötgólos hátrányt kellene ledolgoznia a Bajnokok Ligájában a spanyol Itxako Navarra ellen, az FTC-Rail Cargo Hungariának viszont a KEK-ben négygólos előnyéből kellene valamennyit megőriznie a francia Metzet fogadva. Az első roppant kemény feladat, a második ellenben látszatra egyszerű, épp ebben rejlik a veszélye.

Ballai Attila
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A másik ágon. A BL-elődöntő másik ágán a montenegrói Buducsnost Podgorica holnap 19.30-kor az ETO-hoz hasonlóan ugyancsak ötgólos, 25-20-as hátrányból kezd a norvég Larvik ellen. Amennyiben a Győr továbbjut, akárki is lesz a vetélytársa, már most biztosnak tekinthető, hogy a magyar bajnok a fináléban idegenben vívja a visszavágót. A KEK-ben jövő kedden kisorsolják a pályaválasztói jogot, az azonban már szombat estére kiderül, ki jut be a túloldalról. A papírforma alapján a spanyol Mar Alicante, hiszen csak 24-22-es előnnyel érkezik hozzá a svéd Lugi.


Határeset – mondta az Estellában elszenvedett 26-21-es vereséget követően Konkoly Csaba, az ETO trénere, amihez hozzátehetjük: ezt a határt át kellene lépni. A Győr ugyanis húsz percen át idegenben is bizonyította, hogy egyértelműen jobb, erősebb, színesebb alakulat az Itxakónál, 9-6-ra vezetett is, aztán hagyta magát ledarálni, felőrölni. Amikor az ezúttal nemcsak szófordulatként „odavágó” után Konkoly Csabának felvetettük, ő és csapata arra is építhet, hogy a spanyolok valószínűleg mindent kiadtak magukból, a magyarokba azonban szorult még tartalék, bőven, így felelt: „Remélhetőleg igen, mert védekezésben végig agresszívabbnak és fegyelmezettebbnek, támadásban pedig gyorsabbnak, dinamikusabbnak kell lennünk, és akkor elérhetjük a célunkat, ami változatlan. Előfordult már, hogy idegenbeli előnyről veszítettünk el BL-döntőt, de dolgoztunk már le ennél nagyobb hátrányt is. Most hat góllal kell nyernünk, ami nem azt jelenti, hogy a mérkőzés elején azonnal hattal kellene vezetnünk.”
A fenti erények mellett a nagyobb tapasztalat is az ETO mellett szól, hiszen sorozatban az ötödik BL-elődöntőjét vívja, míg a rivális először tévedt ilyen magasságba. További ok a bizakodásra, hogy az egy hete sérülése miatt még csak epizódszerepre alkalmas, egyébként elől-hátul kulcsfigura Eduarda Amorim holnap bizonyára többet vállalhat. Úgyhogy ha mindent végigzongorázunk, szinte csak egy érv szól az Itxako mellett. Igaz, az elég nyomós: öt gól plusz.
A Ferencváros pedig négy pluszról rajtol, ráadásul a Népligetben, mert múlt vasárnap 31-27-re nyert Metzben. Méghozzá úgy, hogy a második félidő derekán már tíz góllal vezetett; ha azt a tetemes előnyt megőrizte volna, már nem is lenne miről beszélni, így viszont még van. Például arról, hogy a csapat múlt csütörtökön hazai pályán kapott ki 38-32-re a DVSC-től a bajnoki elődöntőben, ám azt követően négy napon belül két óriási bravúrt vitt végbe, hiszen Metz után tegnapelőtt Debrecenben is diadalmaskodott 34-29-re. Így még két vasat tart a tűzben, ám az egyiket momentán elengedheti, sőt, kötelező elengednie – a „Loki” ellen csak május 1-jén következik a harmadik felvonás –, a másikat azonban nagyon szorosan kell markolnia. Így gondolja ezt Elek Gábor, a Fradi trénere is: „Itthon is nyerni szeretnénk a Metz ellen, ez a legfontosabb célkitűzésünk. Az ellenfél szerintem többet mutat majd, mint egy hete, elsősorban az irányító és a balátlövő posztján, de szerintem nem sejti, milyen pokol vár rá nálunk, erre a szurkolásra elméletben nem lehet felkészülni. Mi nagyon kevesen vagyunk, ez meghatározza a lehetőségeinket. Ha a három belső poszton mindhárman betliznek, kiesünk, ha mindhárman jól játszanak, biztosan továbbjutunk. Zácsik Szandra gyomra sajnos továbbra is fáj, rossz a közérzete, amitől a hangulata is, de szerencsére nagyon nagy a fájdalomtűrő képessége, ha kell, a pályán szenvedi végig a mérkőzést.”
Az Itxako és a Metz azért remélhetőleg jobban szenved majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.